Tort kawowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię wszystko, co zawiera kawę. Ten tort jest wspaniałą ucztą dla podniebienia.

Składniki:

  • Ciasto: 6 łyżek kawy rozpuszczalnej
    ● 70 dag cukru
    ● 90 dag mąki
    ● 6 dag proszku do pieczenia
    ● 25 dag margaryny
    ● 12 jajek
    ● łyżka kakao
    ● 30 dag posiekanych orzechów włoskich
    Masa: 2 kostki masła
    ● kieliszek spirytusu
    ● 5 żółtek
    ● 5 jajek
    ● 2 szkl. cukru
    Do dekoracji: czekoladowa i kolorowa posypka

Tort kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 4 łyżki kawy rozpuszczamy w 2 szkl. wrzątku. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Wlewamy kawę. Wsypujemy kakao, resztę kawy i orzechy. Dodajemy ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do 2 foremek (23x31 cm). Pieczemy ok. godziny w 160 °C. Studzimy. Ciasta przekrawamy na dwa placki.
  • 2. Masła ucieramy na puch (pod koniec wlewamy alkohol). Jajka i żółtka ubijamy z cukrem na parze. Studzimy. Stopniowo dodajemy do masła, ucierając. Masą przekładamy placki oraz smarujemy wierzch. Dekorujemy posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy