Tort kawowo-śmietanowy z prażonymi migdałami

4.5 (154 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Nie ma te lepszego sposobu na jesienną chandrę niż porcja takich delicji,oczywiscie z małą czarną.Zapraszam na mój torcik urodzinowy

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    8 jajek
    200 g mąki pszennej
    200 g cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Poncz:
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    50 ml rumu
    2 łyżeczki cukru

    Krem:
    700 ml śmietany kremówki
    2 łyżki rozpuszczalnej kawy
    2 łyżki likieru gęstego kawowego
    3 śmietan fiksy
    3 łyżki cukru pudru
    dżem wiśniowy

    Dekoracja:
    50 g płatków migdałowych
    cukierki w kształcie ziaren kawy
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort kawowo-śmietanowy z prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Ciasto: Białka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę dodawać po jednym zółtku cały czas mieszajac,pod koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. ciasto przełożyc do natłuszczonej tortownicy o średnicy 27 cm i piec 30 minut w temp 170*c.
  • 2. Poncz: Kawę na poncz zalać szklanka gorącej wody,osłodzić do smaku.wystudzić.Wlać rum i zamieszać. Ciasto wyjąć z formy,wystudzić-biszkopt na tort najlepiej jest upiec dzień wcześniej ,przekroić na 3 części.każdy blat nasaczyć ponczem.
  • masa 3. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno dodając cukier puder i zagęstniki.4 -5 łyżek śmietany odłożyć do dekoracji a resztę zmiksować z kawa rozpuszczalna i likierem kawowym. Przełożenie: Dolny płat biszkopta nasączony ponczem posmarować cienko dżemem wisniowym rozłożyć warstwę masy przykryć drugim płatem biszkopta i znów rozsmarować masę przykryć i udekorować odłożona śmietaną uprażonymi płatkami migdałowymi na suchej patelni i czekoladowymi ziarenkami kawy. Podawać z filiżanką małej czarnej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować