Tort kawowo-pomarańczowy

4.5 (149 ocen)

  • 2 godz.

Słodka rozkosz z kawową nutą połączona smakiem soczystej pomarańczy-prawdziwa uczta dla podniebienia...

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    7 jaj
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    5 dag orzechów laskowych
    2 łyżki kawy naturalnej świeżo zmielonej
    3/4 szklanki cukru
    16 g cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa kawowa:
    1 duży budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka
    1/2 litra mleka
    15 dag masła
    1 żółtko
    4 łyżki cukru pudru
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżki mielonej kawy naturalnej

    Masa pomarańczowa:
    1/2 litra śmietany kremówki 36%
    1,5 łyżki żelatyny
    1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    3 łyżki cukru pudru

    Poncz:
    1 szklanka przegotowanej wody
    2 łyżki soku z limonki lub cytryny
    2 łyżki rumu
    1 łyżka cukru pudru

    Dekoracja:
    wiórka z gorzkiej czekolady
    plasterki pomarańczy
    czekoladowe drażetki w kształcie kawy
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Tort kawowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Orzechy laskowe zmielić .Białka jaj ubić na sztywno z cukrem dodać żółtka,delikatnie wymieszać aby piana nie opadła. Mąkę pszenną wymieszać z orzechami,kawą oraz proszkiem do pieczenia i po jednej łyżce dodawać do masy jajecznej mieszając na najniższych obrotach mikserem. Tak przygotowane ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 27cm,włożyć do piekarnika i piec 40 minut w temp 160*c. Po wyjęciu i wystudzeniu przekroić poprzecznie na trzy części. Ciasto najlepiej jest upiec dzień wcześniej przed przełożeniem mas,wtedy kroi się idealnie.
  • 2. Masa kawowa: Na mleku gotujemy budyń,zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu,ucieramy krem pod koniec wsypujemy kawę i wlewamy sok z cytryny dodajemy żółtko miksujemy ponownie do połączenia składników.
  • 3. Masa pomarańczowa: Żelatynę wsypać do kubeczka zalać 4 łyżkami soku z pomarańczy zostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści.Dolać resztę soku pomarańczowego i wymieszać wszystko razem. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając puder,wlewamy cienkim strumieniem sok pomarańczowy z żelatyną i dokładnie mieszamy.
  • 4. Poncz: Przegotowaną chłodną wodę mieszamy z pudrem rumem i sokiem z cytryny lub limonki.
  • 5. Przełożenie: Pierwszy blat ciasta nasączamy ponczem smarujemy kremem kawowym przykrywamy drugim blatem nasączamy i rozsmarowujemy połową kremu pomarańczowego,przykrywamy trzecim blatem rozsmarowujemy kremem wierzch i boki resztą kremu robimy dekorację ,posypujemy startą gorzką czekoladą układamy plasterki świeżej pomarańczy,boki obsypujemy rozdrobnionymi orzechami laskowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Orzechy Pomarańcze Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Walentynki Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować