Tort kakaowy z frużeliną ananasową i masą mascarpone-mleczną

4.5 (155 ocen)

Pyszny torcik, pierwszy raz taki upiekłam i z pewnością nie ostatni. Połączenie frużeliny ananasowej z masą i kakaowym biszkoptem okazało się strzałem w dziesiątkę. Moją inspiracją był tort ananasowy na blogu mojewypieki, który zmodyfikowałam i udekorowałam po swojemu. Moje pierwsze róże na torcie.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyzeczki kakao
    1 łyzeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    NASĄCZENIE BISZKOPTA - pącz:
    1/4 szklanki wody przegotowanej
    1/4 szklanki świeżego soku z cytryny

    FRUZELINA ANANASOWA:
    1 puszka ananasów w syropie (560g)
    1 łyzeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1,5 łyzeczki żelatyny

    KREM mascarpone-mleczny:
    500g serka mascarpone
    ok. 1/3 szklanki mleka słodzonego skondensowanego zagęszczonego (jeśli masa będzie dla Was za mało słodka można dolać więcej mleka)

    MASA DEKORACYJNA:
    380 ml mleka
    1 budyń śmietankowy
    2 małe żółtka
    1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    150 g masła

    DODATKOWO:
    barwnik w proszku czerwony
    barwnik w proszku zielony
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort kakaowy z frużeliną ananasową i masą mascarpone-mleczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Wymieszać razem mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiać i dodac do ciasta - delikatnie wymieszac drewnianą łyżką do połączenia składników. Przelać na tortownicę o średnicy 23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec 30 minut (tyle dokładnie piekłam) w temperaturze 160-170 stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć tortownicę z ciastem z pieca i z odległości 60 cm zrzucić na podłogę, włożyć do piekarnika i lekko uchylić drzwiczki, poczekać aż biszkopt ostygnie. Biszkopt przekroić na 3 części.
  • 2. Frużelina ananasowa: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Wyciągnąć ananasy z puszki (syrop zachować) i pokroić w drobną kostkę. Ananasy przełożyc do garczka, zalać syropem, dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozrobioną w minimalnej ilości wody i włączyć źródło ciepła, zagotować cały czas mieszając. Zdjąć ze źródła ciepła, dodać napęczniałą żelatynę i długo mieszać, by żelatyna się dokładnie rozpuściła. Wystudzić i dobrze schłodzić. Frużelina ma mieć konsystencję żelu.
  • 3. Krem mascarpone-mleczny: schłodzony serek mascarpone zmiksować końcówką do ubijania białek, aby zrobił się on puszysty (1,5 do 2 minut miksowania). Dolać schłodzone mleko zagęszczone skondensowane i dalej ubijać. Spróbować masę pod kątem słodkości i jeśli będzie dla Was za mało słodka, to można dolać jeszcze troszkę mleka. Ja wolę masę mniej słodką. Powinien powstać gęsty i jednolity krem.
  • 4. Masa do dekoracji: Małe żółtka roztrzepujemy delikatnie. 190 ml mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym 190 ml mleka rozrabiamy budyń, mąkę oraz żółtka i wlewamy strumieniem na gotujące się mleko, cały czas szybko mieszając. Studzimy. Masło ucieramy na tzw. puch i dodajemy do niego stopniowo ostudzony budyń.
  • 5. TORT: Pierwszy biszkopt nasączamy 1/3 ponczu. Nakładamy na niego połowę frużeliny ananasowej. Na frużelinę nakładamy 1/3 kremu z mascarpone. Przykrywamy drugim biszkoptem, który nasączamy połową pozostałego ponczu. Dalej wykładamy resztę frużeliny ananasowej oraz połowę kremu z mascarpone. Przykrywamy ostatnim biszkoptem, który nasączamy resztą ponczu i smarujemy resztą kremu mascarpone. Boki tortu smarujemy masą do dekoracji. Również wierzch tortu smarujemy dodatkowo cieniutką warstwą masy do dekoracji i dekorujemy brzegi torta. Pozostałą masę do dekoracji dzielimy na dwie nierówne części - do tej większej dodajemy w odpowiedniej ilości barwnik czerwony i dokładnie mieszamy, a do mniejszej odpowiednio barwnik zielony i dokładnie mieszamy. Z masy czerwonej wykonujemy specjalną tylką róże i je schładzamy (ja włożyłam je na 15 minut do zamrazalki), a dopiero poźniej przekładamy róże na tort. Z masy zielonej wykonujemy tez specjalną tylką listki. Jak nam zostanie masy to dekorujemy tort jeszcze wg naszego pomysłu.
  • 6. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia tortu wewnątrz - następnym razem dodam zdjęcie.

Porady

Składniki do biszkoptu powinny mieć temperature pokojowa. Składniki do masy mascarpone powinny być schłodzone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas Kakao Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować