Tort kakaowy z cytrynową pianką

0 (0 ocen)

Tort przygotowałam na 50 rocznicę ślubu Rodziców, oraz jednocześnie urodziny ich obojga

Składniki:

  • CIASTO na tortownicę 28 cm:
    9 jajek
    1 czubata szklanka cukru
    1 szklanka oleju rzepakowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    2 czubate łyżki kakao
    MASA SEROWA:
    2 „Śnieżki”
    1,5 szklanki mleka
    0,5 kg sera trzykrotnie mielonego w wiaderku
    2 galaretki cytrynowe (takie na 0,5 litra wody)
    POLEWA:
    5 dag masła
    1,5 łyżki cukru
    1,5 łyżki kakao
    2,5 łyżki śmietany 18% (u mnie zwykła do zup)
    0,5 łyżeczki żelatyny
    DODATKOWO:
    do posypania wierzchu ciasteczka w czekoladzie mlecznej oraz deserowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Ciasto kakaowe Desery Pianka

Tort kakaowy z cytrynową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PIERWSZY DZIEŃ - CIASTO:
    Mąkę przesiałam, wymieszałam z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni z termo obiegiem.
    Białka oddzieliłam od żółtek, ubiłam je na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami wsypałam cukier. Kolejno wmieszałam na niskich obrotach po jednym żółtku i wlałam cienką strużką olej. Dosypałam mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszałam łyżką. Masę wyłożyłam do tortownicy, natychmiast wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 40-50 minut do suchego patyczka. Ciasto wystudziłam przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • 2. DRUGI DZIEŃ – MASA:
    Galaretki rozpuściłam w 1,5 szklanki wrzątku, odstawiłam do ostudzenia. W chwili dodawania do sera powinna być już lekko gęsta, ale nie za bardzo.
    Upieczone poprzedniego dnia ciasto przekroiłam na trzy blaty.
    W jednej misce zmiksowałam ser, w drugiej ubiłam na sztywno „Śnieżki”. Do sera dodałam stopniowo ubite „Śnieżki”, a następnie gęstawą galaretkę.
    Większą częścią masy przełożyłam blaty ciasta, pozostałą posmarowałam boki tortu. Wstawiłam do lodówki do stężenia.
  • 3. DRUGI DZIEŃ – POLEWA:
    W rondelku rozpuściłam masło, dodałam cukier i kakao, mieszałam, aż cukier się rozpuścił. Następnie, szybko mieszając rózgą, dodałam śmietanę, a na końcu żelatynę. Zestawiłam z palnika i studziłam mieszając, aż polewa zaczęła gęstnieć. Polałam tort z wierzchu starając się, aby warstwa polewy była jak najgrubsza. Posypałam ciasteczkami kruchymi w czekoladzie.
    Tort wstawiłam na noc do lodówki, aby masa dobrze stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować