Tort kakaowy z cynamonem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Hit

Moje hobby to fotografia i kulinaria, co w połączeniu tworzy idealny duet.

Składniki:

  • Ciasto: 4 jajka
    ● po 1 szkl. cukru i mąki tortowej
    ● łyżka mielonego cynamonu
    ● łyżka kakao
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● tłuszcz do formy
    Krem: łyżka kakao
    ● 1 i 1/2 szkl. pełnego mleka
    ● 25 dag masła śmietankowego
    ● 1/2 szkl. cukru pudru
    ● cukier waniliowy
    ● budyń śmietankowy
    ● 4 łyżki rumu lub innego aromatycznego alkoholu
    ● duży słoik kompotu z wiśni

Tort kakaowy z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: żółtka ucieramy z cukrem, wlewamy 2 łyżki wrzątku. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem, cynamon i kakao, na końcu ubite białka. Mieszamy. Wlewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (śr. 26 cm). Pieczemy ok. 40 minut (termoobieg) w 160 °C. Studzimy. Przekrawamy na 2 placki. Nasączamy kompotem z wiśni.
  • 2. Krem: do 1 szkl. mleka dodajemy cukry i łyżkę masła. Zagotowujemy. Wlewamy rozpuszczone w pozostałym mleku budyń i kakao. Chwilę gotujemy, stale mieszając. Studzimy. Pozostałe masło ucieramy, stopniowo dodając budyń. Wlewamy rum. Mieszamy.
  • 3. Na spód ciasta wykładamy 1/3 kremu, gdzieniegdzie układamy osączone z kompotu wiśnie. Przykrywamy drugim plackiem. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Dowolnie dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2013

Komentarze

Podobne przepisy