Tort kakaowy z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: żółtka ucieramy z cukrem, wlewamy 2 łyżki wrzątku. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem, cynamon i kakao, na końcu ubite białka. Mieszamy. Wlewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (śr. 26 cm). Pieczemy ok. 40 minut (termoobieg) w 160 °C. Studzimy. Przekrawamy na 2 placki. Nasączamy kompotem z wiśni.
2.Krem: do 1 szkl. mleka dodajemy cukry i łyżkę masła. Zagotowujemy. Wlewamy rozpuszczone w pozostałym mleku budyń i kakao. Chwilę gotujemy, stale mieszając. Studzimy. Pozostałe masło ucieramy, stopniowo dodając budyń. Wlewamy rum. Mieszamy.
3.Na spód ciasta wykładamy 1/3 kremu, gdzieniegdzie układamy osączone z kompotu wiśnie. Przykrywamy drugim plackiem. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Dowolnie dekorujemy.
Komentarze