Tort kakaowy

0 (0 ocen)

U mnie w rodzinie ten tort lądował na stole w każdą ważną rodzinną imprezkę. Ulubione ciacho Dziadka i Taty

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    50 ml przegotowanej
    po łyżeczce cukru wanilinowego i proszku do pieczenia
    Krem
    Kostka masła ( 250 g)
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    łyżeczka cukru wanilinowego
    łyżka ciemnego kakao
    30 ml spirytusu
    Do zwilżenia 1/4 szklanki wody przegotowanej i łyżeczka cukry
    Posypka według uznania u mnie kolorowa

Tort kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Białka 1. Biszkopt : Białka ubić na sztywną masę dodać wodę cały czas ubijając mikserem dodawać partiami cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Ubijać jeszcze przez chwilę..Dodać do białek żółtka i delikatnie wymieszać.Dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać. wylać na tortownicę 20 cm piec 170 stopniach 20-30 min
  • Biszkopt 2. Usuwamy niedoskonałości po bokach i z góry. Odkładamy na bok. Biszkopta kroimy na 3 placki .
  • Tort kakaowy 3. Krem: masło utrzeć na pulchną masę z kakaem.Jajka zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie a potem w zimnej. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym ubijać aż się cukier nie rozpuści , dodać żółtka i ubijać jeszcze przez chwilę. Dodawać po trochę do masła i ucierać. Na końcu dodać spirytus ucierając krem. Zwilżyć placki przekładać kremem . Posmarować boki.Resztki biszkopta rozdrobnić i obsypać boki. Na wierzchu posypałam kolorową posypką

Porady

Jeśli masa się zważy można ją uratować zaczynając od utarcia kawałka masła i masę dodawać po trochu do masła. Jeśli ucieramy ją mikserem nie powinno się nic stać..Dla zmniejszenia kosztów masło można zastąpić margaryną mleczną itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy