Tort kakaowo śmietanowo bananowy

0 (0 ocen)

Lekki, delikatny w smaku, przygotowany na urodziny Męża :)

Składniki:

  • CIASTO:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    opakowanie 16 g cukru wanilinowego
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka ciemnego kakao
    2 łyżki oleju

    KREM:
    1,5 czubatej łyżeczki żelatyny
    200 g śmietany kremówki 30%
    1,5 łyżki cukru pudru
    250 g serka mascarpone

    DODATKOWO:
    4 nieduże dojrzałe banany
    1 galaretka o smaku mojito
    1 galaretka o smaku pinacolada
    czekoladowe kropelki
    masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort kakaowo śmietanowo bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kolejne etapy przygotowania ciasta 1. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarowałam masłem i wysypałam tartą bułką.
    Piekarnik rozgrzałam do 160*C z termo obiegiem.
    Do miski wybiłam całe jajka, dodałam do nich cukier i cukier wanilinowy i ubiłam na pienistą jasną masę. Następnie dodałam proszek do pieczenia, kakao i przesianą mąkę, zmiksowałam. Na koniec dolałam olej i krótko wymieszałam. Masę przelałam do tortownicy i wstawiłam ją do nagrzanego piekarnika.
  • Ciasto po wyjęciu z piekarnika 2. Piekłam 15 minut do suchego patyczka. Odstawiłam do wystudzenia.
  • Rozpuszczona żelatyna 3. Żelatynę namoczyłam w 3-4 łyżkach zimnej przegotowanej wody, a kiedy spęczniała, podgrzałam ją lekko, żeby się rozpuściła (nie gotowałam!).
  • Masa serowo śmietanowa 4. Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec dodałam cukier puder. Nie przerywając miksowania wlałam strużką (bezpośrednio na łopatki miksera) przestudzoną żelatynę. Ubitą śmietanę wymieszałam z serkiem mascarpone.
  • Banany rozłożone na kremie 5. Banany umyłam. 3 z nich obrałam i pokroiłam w niezbyt grube ukośne plasterki.
    Wystudzone ciasto przekroiłam na dwa blaty. Dolny blat ułożyłam na paterze, rozsmarowałam na nim około 1/3 masy śmietanowej. Na niej rozłożyłam plasterki banana i przykryłam je koleją 1/3 masy. Na wierzchu ułożyłam drugi blat i lekko docisnęłam. Wierzch i boki torcika posmarowałam resztą masy śmietanowej. Wstawiłam go do lodówki.
  • Rozpuszczone galaretki 6. Galaretki wsypałam do dwóch miseczek i każdą z nich rozpuściłam w 3/4 szklanki wrzącej wody. Przelałam do płaskich naczyń i przestudziłam.
  • Tort po przekrojeniu 7. Ostatniego banana obrałam i pokroiłam w ukośne plasterki. Każdy plasterek maczałam w żółtej galaretce i układałam na wierzchu tortu.
    Naczynia z galaretką wstawiłam do lodówki. Kiedy stężała, podarłam ją na kawałki i ułożyłam na wierzchu tortu. Na plasterkach banana ułożyłam czekoladowe kropelki.
    Tort odstawiłam jeszcze do lodówki, żeby masa serowo-śmietanowa całkowicie stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Banany Galaretka Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować