Tort kakaowo- śmietankowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Doskonały na eleganckie przyjęcia

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • jajka 6 sztuk
    cukier drobny 1 szklanka
    mąka pszenna 4 łyżki
    mąka ziemniaczana 3 łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    budyń śmietankowy 2 opakowania
    masło 250 gram
    mleko 3,2% 1 litr
    kakao 3 łyżki

Tort kakaowo- śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę z cukrem.Do piany dodać żółtka i wymieszać drewnianą łyżką. Potem dodać mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto piec w tortownicy wysmarowanej margaryną ok. 25 minut w 180 stopniach. Upieczone przekroić wzdłuż na 3 blaty.
    Przygotować krem. Budyń śmietankowy ugotować (na 1 litrze mleka) i wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem dzielimy łyżką na 4 części. Do jednej dodajemy kakao.
    Ciasto przełożyć jasnym kremem.Ciemnym kremem smarować boki tortu. Ręsztą kremu udekorować wierzch tortu.

Komentarze

Podobne przepisy