Tort jogurtowy

4.5 (158 ocen)

Pyszny i lekki, w sam raz na upalne dni.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    Pół szkl cukru
    Pół szkl mąki
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    1 litr śmietany 30% lub 36%
    1 duży jogurt wiśniowy
    1 słoik wiśni bez pestek
    2 galaretki wiśniowe
    Pół szkl soku z wiśni
    1 budyń waniliowy na ¾ l mleka
    2 łyżki żelatyny
    Oraz
    Czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier a potem żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180stopniach ok. 20 minut.
    Masa:
    Pół litra śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy po 1 łyżce jogurtu wiśniowego i tężejące galaretki rozpuszczone w soku z wiśni, miksujemy. Dodajemy wiśnie i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu-ostudzić. Ubić pół litra śmietany i dodawać po łyżce budyniu, na koniec dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Wyłożyć na masę wiśniową. Posypać startą czekoladą.

Porady

Jeżeli masa budyniowa się zważy, wystarczy położyć miskę nad gotującą wodą i mieszać, następnie schłodzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Karaibski tort jogurtowy

To może cię zainteresować