Biszkopt:
3 jajka
Pół szkl cukru
Pół szkl mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1 litr śmietany 30% lub 36%
1 duży jogurt wiśniowy
1 słoik wiśni bez pestek
2 galaretki wiśniowe
Pół szkl soku z wiśni
1 budyń waniliowy na ¾ l mleka
2 łyżki żelatyny
Oraz
Czekolada do dekoracji
Tort jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier a potem żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180stopniach ok. 20 minut.
Masa:
Pół litra śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy po 1 łyżce jogurtu wiśniowego i tężejące galaretki rozpuszczone w soku z wiśni, miksujemy. Dodajemy wiśnie i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu-ostudzić. Ubić pół litra śmietany i dodawać po łyżce budyniu, na koniec dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Wyłożyć na masę wiśniową. Posypać startą czekoladą.
Porady
Jeżeli masa budyniowa się zważy, wystarczy położyć miskę nad gotującą wodą i mieszać, następnie schłodzić.
Komentarze