• Tort jeż

    Dodane przez: Beata_Szyperek

  • Zrobiłam go na pierwsze urodziny mojego syna Pawła

  • Składniki

    ryż prażony
    2 morele suszone
    1 śliwka
    4 galaretki(różne smaki)
    2 margaryny kasia
    budyń śmietankowy

    polewa:
    1 kostka margaryny zwykłej
    pół szklanki wody
    1,5 szklanki cukru
    3 łyżki kakao

    masa budyniowa:
    2 margaryny kasia
    2 budynie śmietankowe
    mleko
    oraz grzybki do dekoracji można upiec samemu

  • Sposób przygotowania

    1.

    ciasto biszkoptowe: pieczemy jeden biszkopt z 4 jaj,przekrajamy na pół,górną część zostawiamy na przykrycie,a z dolnej wykrajamy formę,która nada kształt. Drugi biszkopt pieczemy z ośmiu jaj i też skrajamy górę,a resztę kroimy w paski. Galaretki rozpuszczamy i wylewamy na talerz głęboki,tak żeby można było wycinać paski. MASA: Gotujemy budyń,łączymy z margaryną. Na wyciętą formę smarujemy masę i kładziemy paskami biszkopt,potem galaretką przykrywamy znowu masą i tam gdzie galaretka idzie biszkopt i robimy tzw. szachownicę,na koniec smarujemy masą i przykrywamy cieniutkim biszkoptem,który poprzednio skrajaliśmy . Uciskamy wszystko aby nadać kształt,polewamy polewą i utykamy ryżem prażonym,z moreli i śliwek dekorujemy pyszczek. Wierzch możemy udekorować grzybkami.

  • Rady

    Niekoniecznie musi być podwójny jeż.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie
  • 10 komentarzy

Dodane przez: Beata_Szyperek

Beata_Szyperek 1

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-12-01T14:26:46+01:00

2748 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem