Tort jak z cukierni!

4.5 (155 ocen)

  • 2 godz.

Jest to przepis na masę do dekoracji tortów, dzięki której wypiek będzie wyglądał jak prosto z cukierni! Efekt zachwyca wszystkich! Polecam szczególnie w okresie komunijnym!

  • 2 godz.

Składniki:

  • - przełożony ulubionym kremem biszkopt
    - dowolny krem maślany (np. masło+rozpuszczona czekolada lub krem budyniowy)
    - 750g cukru pudru
    - 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
    - 70ml zimnej wody
    - 100g glukozy w proszku
    - tłuszcz roślinny Planta lub MR.
    - aromat do ciast
    - barwniki spożywcze (do kupienia w hipermarketach)
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort jak z cukierni! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • namoczona żelatyna i pozostałe składniki do rozpuszczenia 1. PRZYGOTOWANIE MASY:
    Do garnka wsypać żelatynę i zalać 70 ml zimnej wody. Odstawić na 5 minut do napęcznienia.W drugim garnku zagotować wodę i ustawić na nim garnek z napęczniałą żelatyną. Mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać glukozę, aromat, 2 łyżeczki tłuszczu roślinnego i barwnik (jeśli chcemy kolor inny niż biały) i całość mieszać aż do połączenia. Odstawić do ostudzenia.
  • masa żelatynowa z dodatkiem cukru pudru 2. Do garnka z ostudzoną masą (ma mieć konsystencję nieścisłej galaretki) po łyżce dosypywać cukru pudru, cały czas energicznie mieszając.
  • masa przy zagniataniu 3. W momencie, gdy masa zacznie robić się zwarta, przełożyć ją na blat wysypany cukrem pudrem i dalej małymi partiami dodawać cukier puder, zagniatając energicznie. Po wgnieceniu całości cukru pudru, wgniatamy jeszcze kawałeczek tłuszczu aż masa zrobi się lekko błyszcząca i plastyczna.
  • gotowa masa 4. Formujemy z masy kulę i zawijamy ją szczelnie w woreczek, po czym odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie możemy zacząć obkładać i dekorować tort.
  • 5. DEKOROWANIE:
    Biszkopt z kremem obsmarowujemy dokładnie kemem maślanym (odizoluje to masę od wilgotnego ciasta). Masę cukrową zagniatamy lekko i rozwałkowujemy szybko na grubość minimum 4mm na posypanym mąką ziemniaczaną blacie. Nawijamy płachtę na wałek i rozwijamy na cieście. Dłońmi wygładzamy masę na wierzchu, a potem na bokach tortu, dopasowując ją do kształtu ciasta. Nożykiem obcinamy nadmiar masy przy brzegach. Resztki masy zagniatamy z powrotem w kulkę.
  • 6. Tak obłożony tort dekorujemy dalej według uznania, np. napisem, perełkami, figurkami lub innymi kształtami z pozostałej części masy cukrowej, którą można nawet po przygotowaniu dowolnie barwić barwnikami spożywczymi rozpuszczonymi w odrobinie wody.

Porady

- masy żelatynowej nie wolno zagotować! jeśli tak się stanie należy zacząć od nowa. - przy wyrabianiu masy na stole należy często natłuszczać dłonie Plantą lub MR. - dzięki temu nie będzie ona przywierać do rąk - masy nie wolno pozostawiać bez przykrycia, bo zacznie wysychać -jeśli dodamy aromat migdałowy, to masa będzie smakowała jak prawdziwy marcepan - z jednej porcji masy wychodzi nieco ponad 1kg

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować