Tort jagodowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Tort ten przygotowałam na 3 urodziny Mojej młodszej Córeczki :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:

    9 dużych jaj
    1,5 szklanka cukru
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szklanka mąki pszennej
    3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

    Poncz:

    sok z 1 cytryny
    2 łyżki cukru
    1 op. cukru waniliowego

    Krem:

    500 ml śmietanki kremówki
    2 śmietan-fixy (opcjonalnie)
    250 g serka mascarpone
    1 op. cukru waniliowego
    1/2 szkl. cukru pudru
    1 szkl. jagód (świeżych lub mrożonych)

    Dodatkowo:

    1 słoik konfitury jagodowej

    Zdobienie tortu:

    500 ml śmietanki kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    2 śmietan-fixy
    barwnik różowy / fioletowy (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przed przystąpieniem do robienia biszkoptu, należy wcześniej z lodówki wyjąć jaja, by były w temp. pokojowej.

    Żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Wlewamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczonej masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Stan biszkoptu sprawdzamy nie wcześniej niż po 25 minutach pieczenia. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przekładamy do góry dnem, by ewentualne brzuszki się wyrównały.
  • 2. Składniki na poncz mieszamy dokładnie w 3/4 szklanki wody.
  • 3. Krem: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fix, nie jest to jednak konieczne. Jeśli tort nie będzie transportowany i dobrze chłodzony, nie ma konieczności dodawania usztywniaczy. Jednak w upalne dni lub kiedy musimy tort przenieść/przewieźć jest to wskazane. Do ubitej kremówki dodajemy stopniowo, po łyżce mascarpone. Na koniec dodajemy jagody będące w tej samej temperaturze, co pozostałe składniki na krem. Chwilę delikatnie mieszamy.
  • Tort jagodowy 4. Z prostokątnego biszkoptu wycinamy pożądany kształt i przekrawamy na 3 blaty biszkoptowe. Pierwszy blat biszkoptowy układamy na tacy, nasączamy ponczem, smarujemy połową konfitury jagodowej i połową kremu jagodowego. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, z którym postępujemy jak z poprzednim. Całość przykrywamy trzecim-ostatnim blatem biszkoptowym, nasączamy go i dowolnie ozdabiamy ubitą kremówką z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixami. Możemy do niej dodać dowolny barwnik i pięknie ozdobić naszego motyla.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować