1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodać żółtka i delikatnie połączyć. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i bardzo delikatnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wysmarowanym margaryną i wysypanym bułką tartą. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu wyjąć go z formy i wystudzić. Całkowicie zimny przekroić na 4 krążki, ale ten dolny ma być grubszy.
2.Na patelnie wyłożyć jabłka ze słoików i podgrzać je aż będą bardzo gorące. Zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Na paterze lub talerzu położyć grubszy krążek i wyłożyć porcję gorącej jeszcze masy. Rozprowadzić ją po biszkopcie i położyć kolejny krążek.
3.I tak postępować aż do ostatniej warstwy, którą mają być jabłka. Tort lekko przestudzić i wstawić do lodówki do ścięcia na jakąś godzinę. Po tym czasie śmietanę ubić na sztywno i udekorować nią tort. Na sam koniec posypać posypką i udekorować perełkami. Gotowy tort ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
Komentarze