Tort jabłkowy

0 (0 ocen)

pyszne ciacho z prażonymi jabłkami

Składniki:

  • Biszkopt :
    5 jajek
    5 łyżek mąki tortowej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru waniliowego
    1/2 szk cukru
    Masa jabłkowa :
    2 słoiki jabłek prażonych ( po 680 g każdy )
    1 galaretka wiśniowa
    Dodatkowo :
    250 ml śmietany kremówki
    1 łyżka cukru
    różowe perełki cukrowe
    kolorowa posypka do ciast

Tort jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodać żółtka i delikatnie połączyć. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i bardzo delikatnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wysmarowanym margaryną i wysypanym bułką tartą. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu wyjąć go z formy i wystudzić. Całkowicie zimny przekroić na 4 krążki, ale ten dolny ma być grubszy.
  • 2. Na patelnie wyłożyć jabłka ze słoików i podgrzać je aż będą bardzo gorące. Zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Na paterze lub talerzu położyć grubszy krążek i wyłożyć porcję gorącej jeszcze masy. Rozprowadzić ją po biszkopcie i położyć kolejny krążek.
  • 3. I tak postępować aż do ostatniej warstwy, którą mają być jabłka. Tort lekko przestudzić i wstawić do lodówki do ścięcia na jakąś godzinę. Po tym czasie śmietanę ubić na sztywno i udekorować nią tort. Na sam koniec posypać posypką i udekorować perełkami. Gotowy tort ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy