Tort jabłkowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Doskonale smakuje również z innymi konfiturami.

Składniki:

  • ● 30 dag ciasta francuskiego (najlepiej w płatach)
    ● 2 jajka
    ● sól
    ● 7 dag cukru
    ● 50 dag chudego twarogu
    ● budyń waniliowy
    ● 5 średnich jabłek
    ● łyżka soku z cytryny
    ● 4 łyżki konfitury, np. śliwkowej
    ● tłuszcz do formy
    ● mąka

Tort jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Twaróg mieszamy z budyniem.
  • 2. Jabłka obieramy, przekrawamy w poprzek na pół i odkrawamy po 1 grubym plastrze z każdej połówki. Usuwamy gniazda nasienne. Plastry jabłek nacinamy po jednej stronie na krzyż i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 3. Formę do tarty (śr. 28 cm) natłuszczamy. Na posypanej mąką stolnicy układamy płaty ciasta (jeden na drugim) i rozwałkowujemy na jeden placek większy od średnicy formy o 4 cm. Przekładamy do formy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wykładamy masę serową.
  • 4. Układamy jabłka (po 2 plastry), środki wypełniamy konfiturą. Pieczemy 15-20 minut w temp. 200 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Komentarze

Podobne przepisy