Tort jabłkowo - kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka ubić. Dodawać stopniowo cukier ubić.
Dodać żółtka, ubić.
Wsypać mąkę z proszkiem i kakao, wymieszać.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm natłuścić.
Ciasto wlać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 45 min. w temperaturze 170 stopni Celcjusza.
2.Masa jabłkowa
Galaretki rozpuścić w litrze goracej wody.
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do przestudzonej galaretki.
3.Masa kawowa
Żółtka utrzeć z cukrem. Wsypać mąkę i kawę. Mleko zagotować. Dodać roztrzepaną masę i ugotować budyń.
Masło utrzeć. Dodawać przestudzony budyń, ucierać.
4.Posypka kokosowa
Do garnuszka włożyć składniki i smażyć na złoty kolor na wolnym ogniu, cały czas mieszając (aby się nie przypaliła). Odstawić do całkowitego ostudzenia
5.Tort jabłkowo - kokosowy
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż.
Jeden płat ciasta ponownie włożyćdo tortownicy.
Wyłożyć tężęjącą masę jabłkowową. Włożyć do lodówki, do całkowitego zastudzenia.
Przykryć drugim płatem ciasta.
Posmarować masą kawową.
Na wierzch wyłożyć posypkę kokosową.
Komentarze