Tort jabłkowo-budyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 180 °C (z termoobiegiem: do 160 °C).
Margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier, jaja, sok jabłkowy i dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie z masą. Ciasto włożyć do natłuszczonej tortownicy (śr. 26 cm) i piec ok. 30 minut. Wyjąć i wystudzić.
Następnie przekroić na 2 placki, jeden spiąć obręczą tortownicy.
2.Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić
w kostkę i wymieszać z cynamonem i amaretto. Rozłożyć na placku,
zostawiając 2-cm brzeg.
3.Sok podgrzać z 30 g cukru i rozpuścić żelatynę. Śmietankę
ubić z cukrem waniliowym i dodać do tężejącej masy. Rozprowadzić na jabłkach i przykryć drugim plackiem.
Chłodzić ok. 3 godzin.
4.Budyń wymieszać z 10 g cukru i 2 łyżkami mleka. Resztę mleka
zagotować. Wlać budyń, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić i rozprowadzić na torcie. Odstawić do wystygnięcia i udekorować.
Komentarze