Tort Irish Cream Caramel z chrupiącymi migdałami i czekoladą

4.5 (163 ocen)

  • 60 min

Przepyszne i obłędnie wyglądające ciasto o delikatnym posmaku znanego i lubianego likieru Irish Cream.Obłożone chrupiącymi ciasteczkami wypełnionymi ciągnącą się masą karmelową - niebo w gębie!!!

  • 60 min

Składniki:



  • SKŁADNIKI :
    ( tortownica 16 cm )
    BISZKOPT :
    * jajko - 2 szt
    * cukier - 1/3 szkl
    * mąka pszenna - 0,5 szkl
    * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    PONCZ :
    * kawa rozpuszczalna - 1 łyżka
    * mleko - 100 ml
    MASA :
    * ser biały 3-krotnie mielony - 300 g
    * masło - 100 g
    * duże żółtko - 1 szt
    * cukier puder - 2 łyżki
    * mleko w proszku - 1 szkl
    * żelatyna - 2 łyżeczki
    * likier Irish cream - 4 łyżki
    * płatki migdałów - 50 g
    DO DEKORACJI :
    * płatki migdałów - 50 g
    * czekolada deserowa - 50 g
    * ciastka z karmelem w czekoladzie - ok. 20 szt
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Tort irish cream caramel z chrupiącymi migdałami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.



    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    BISZKOPT :

    Jajka wbijamy do miski , dosypujemy cukier i ubijamy 10 minut mikserem na puszysty krem.

    Stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

    Szybko , ale delikatnie mieszamy , a następnie wylewamy do wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia tortownicy.

    Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.

    Studzimy.

    PONCZ:

    Mieszamy rozpuszczalną kawę z ciepłym mlekiem , lekko studzimy i nasączamy upieczony biszkopt.

    MASA :

    Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody , dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

    Żółtko ubijamy z cukrem , i nie przerywając ubijania dodajemy miękkie masło – dokładnie miksujemy.

    Łyżka po łyżce dodajemy 3-krotnie ( to ważne! ) zmielony ser biały , a następnie mleko w proszku i 4 łyżki likieru.

    Dodajemy przestudzoną ( ale nie zimną! ) żelatynę i jeszcze raz mieszamy.

    Nasączony biszkopt wkładamy do tortownicy , boki obkładamy przekrojonymi na pół ciasteczkami ( jeśli nie chcą stać delikatnie natłuszczamy tortownicę ).

    Posypujemy podprażonymi płatkami migdałów.

    Zalewamy masą, wygładzamy wierzch.

    Całość obficie posypujemy posiekaną czekoladą i resztą podprażonych płatków migdałów.

    Zostawiamy w lodówce na ok. 3 godziny.

    Zajadamy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Likier Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować