Przepyszne i obłędnie wyglądające ciasto o delikatnym posmaku znanego i lubianego likieru Irish Cream.Obłożone chrupiącymi ciasteczkami wypełnionymi ciągnącą się masą karmelową - niebo w gębie!!!
60 min
Składniki:
SKŁADNIKI :
( tortownica 16 cm )
BISZKOPT :
* jajko - 2 szt
* cukier - 1/3 szkl
* mąka pszenna - 0,5 szkl
* proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
PONCZ :
* kawa rozpuszczalna - 1 łyżka
* mleko - 100 ml
MASA :
* ser biały 3-krotnie mielony - 300 g
* masło - 100 g
* duże żółtko - 1 szt
* cukier puder - 2 łyżki
* mleko w proszku - 1 szkl
* żelatyna - 2 łyżeczki
* likier Irish cream - 4 łyżki
* płatki migdałów - 50 g
DO DEKORACJI :
* płatki migdałów - 50 g
* czekolada deserowa - 50 g
* ciastka z karmelem w czekoladzie - ok. 20 szt
Tort irish cream caramel z chrupiącymi migdałami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
BISZKOPT :
Jajka wbijamy do miski , dosypujemy cukier i ubijamy 10 minut mikserem na puszysty krem.
Stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Szybko , ale delikatnie mieszamy , a następnie wylewamy do wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia tortownicy.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Studzimy.
PONCZ:
Mieszamy rozpuszczalną kawę z ciepłym mlekiem , lekko studzimy i nasączamy upieczony biszkopt.
MASA :
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody , dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Żółtko ubijamy z cukrem , i nie przerywając ubijania dodajemy miękkie masło – dokładnie miksujemy.
Łyżka po łyżce dodajemy 3-krotnie ( to ważne! ) zmielony ser biały , a następnie mleko w proszku i 4 łyżki likieru.
Dodajemy przestudzoną ( ale nie zimną! ) żelatynę i jeszcze raz mieszamy.
Nasączony biszkopt wkładamy do tortownicy , boki obkładamy przekrojonymi na pół ciasteczkami ( jeśli nie chcą stać delikatnie natłuszczamy tortownicę ).
Posypujemy podprażonymi płatkami migdałów.
Zalewamy masą, wygładzamy wierzch.
Całość obficie posypujemy posiekaną czekoladą i resztą podprażonych płatków migdałów.
Komentarze