masa cukrowa:
800 g cukru pudru,(mnie wyszło 500g)
100 g glukozy,
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody oraz sitko.
kilka kropel olejku migdałowego
barwniki spożywcze
Tort imieninowy z różami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zalać octem i rozmieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dolewać stopniowo żółtka i ubić. Przesiewać do ubitych jajek,mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec wmieszać olej.Za długo nie mieszać, żeby nie opadło.Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na dnie.Piec ok.30-35 min. w 175*.
Po przestygnięciu, przekroić na 3 krążki.Spód włożyć z powrotem do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.
2.Dżem wymieszać z zagotowaną, gorąca wodą.
3.Połową nasączyć blat biszkoptu w tortownicy, nie rozsmarowując.
4.Czekolady wraz ze śmietanką,roztopić nad parą.
5.Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić chwilkę z pudrem,potem śmietan-fixami. Następnie dodawać porcjami jogurt oraz serek i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
6.Przykryć drugim krążkiem biszkoptu i nasączyć resztą dżemu.
7.Jasny krem zrobić, tak jak ciemny. Wyłożyć na biszkopty w tortownicy.
8.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić w lodówce.
9.Białą czekoladę rozpuścić nad parą, wraz z mlekiem i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z pudrem, potem czekoladą.
Biszkopty przełożyć na tackę, zabezpieczyć krawędzie na dole.
10.Posmarować cały tort i schłodzić w lodówce.
11.Masa Cukrowa:w/g Marty Ryżek-Kalkowskiej[ Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru, dodaj kilka kropli olejku migdałowego.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali.]
12.Połowę nie zabarwionej masy, rozwałkować, podsypując pudrem cukrem.
13.Przenieść na tort,ugładzić i krawędzie z nadmiaru masy obciąć.
Na krawędziach, przykleić pasek z masy cukrowej.
14.Resztę zabarwić i formować róże i liście.
15.Ułożyć na tackę i przechowywać w lodówce, do momentu dekoracji.
16.Najpierw rozplanować ułożenie dekoracji.
17.Sklejać gotowym,kremem dekoracyjnym białym z tubki, albo gęstym lukrem.
Komentarze