TORT IMIENINOWY Z RÓŻAMI

5 (200 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Tort upiekłam na imieniny dla Mamy Stefanii.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • biszkopt 1:
    -6 jajek
    -1 łyżka octu
    -1 szklanka cukru
    -1/2 szklanki maki tortowej
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 łyżki oleju

    do nasączenia:
    -dżem wiśniowy-410 g.
    -1/2 szklanka gorącej wody

    krem czekoladowy ciemny:
    -2 czekolady gorzkie-200 g.
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -120 g. pudru cukru
    -1 śmietan-fix
    -200 g.jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    krem czekoladowy jasny:
    -2 czekolady białe-200 g.
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. pudru cukru
    -1 śmietan-fix
    -200 g.jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    krem maślany:
    -1 biała czekolada
    -3 łyżki mleka
    -200 g. masła
    -1 szklanka cukru pudru

    masa cukrowa:
    800 g cukru pudru,(mnie wyszło 500g)
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody oraz sitko.
    kilka kropel olejku migdałowego
    barwniki spożywcze

    do sklejania;
    -krem dekoracyjny biały w tubce.
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort imieninowy z różami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zalać octem i rozmieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dolewać stopniowo żółtka i ubić. Przesiewać do ubitych jajek,mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec wmieszać olej.Za długo nie mieszać, żeby nie opadło.Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na dnie.Piec ok.30-35 min. w 175*.
    Po przestygnięciu, przekroić na 3 krążki.Spód włożyć z powrotem do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.
  • dżem 2. Dżem wymieszać z zagotowaną, gorąca wodą.
  • nasączenie 3. Połową nasączyć blat biszkoptu w tortownicy, nie rozsmarowując.
  • rozpuszczanie czekolad 4. Czekolady wraz ze śmietanką,roztopić nad parą.
  • warstwa kremu 5. Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić chwilkę z pudrem,potem śmietan-fixami. Następnie dodawać porcjami jogurt oraz serek i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
  • warstwa dżemu 6. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu i nasączyć resztą dżemu.
  • warstwa kremu 7. Jasny krem zrobić, tak jak ciemny. Wyłożyć na biszkopty w tortownicy.
  • tort przełożony 8. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić w lodówce.
  • tort, przed smarowaniem 9. Białą czekoladę rozpuścić nad parą, wraz z mlekiem i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z pudrem, potem czekoladą.
    Biszkopty przełożyć na tackę, zabezpieczyć krawędzie na dole.
  • tort posmarowany masą 10. Posmarować cały tort i schłodzić w lodówce.
  • 11. Masa Cukrowa:w/g Marty Ryżek-Kalkowskiej[ Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru, dodaj kilka kropli olejku migdałowego.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali.]
  • wałkowanie masy cukrowej 12. Połowę nie zabarwionej masy, rozwałkować, podsypując pudrem cukrem.
  • obcięcie nadmiaru masy 13. Przenieść na tort,ugładzić i krawędzie z nadmiaru masy obciąć.
    Na krawędziach, przykleić pasek z masy cukrowej.
  • formowanie róż 14. Resztę zabarwić i formować róże i liście.
  • ozdoby 15. Ułożyć na tackę i przechowywać w lodówce, do momentu dekoracji.
  • układanie ozdób 16. Najpierw rozplanować ułożenie dekoracji.
  • klejenie ozdób 17. Sklejać gotowym,kremem dekoracyjnym białym z tubki, albo gęstym lukrem.
  • róża 18. róża
  • róża 19. róża
  • róża 20. róża
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować