Tort imieninowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na krem:
• dwa kremy dr. Oetkera śmietankowy i czekoladowy (najlepsze i sprawdzone)
• mleko do ich przyrządzenia ok 300 ml na jeden krem
• ananas
• galaretka agrestowa
Składniki do dekoracji:
• 2 opakowania bitej śmietany
• mleko do jej przyrządzenia
• dowolne owoce
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy dobrze z cukrem, do ubitych jaj z cukrem dodajemy po trochu wymieszane mąki miksujemy na gładką masę. Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy około 30 min w temp 180 st . Jeżeli ciasto jest dobrze wypieczone jego brzegi odchodzą od foremki, jednak dobrze sprawdzać też patyczkiem czy środek jest wypieczony. Po wystygnięciu przekrajamy biszkopt na trzy równe części. Przygotowujemy krem czekoladowy i smarujemy pierwszą część, na to układamy pokrojony w plastry ananas, nakrywamy drugą częścią biszkoptu, lekko dociskamy. Przygotowujemy krem śmietankowy i wykładamy go na biszkopt potem kładziemy galaretkę agrestową. Nakładamy ostatnią część biszkoptu i dociskamy. Następnie ubijamy bitą śmietanę i nią obkładamy cały tort, wygładzamy powierzchnię długim nożem. Naokoło wyciskamy rękawem bitą śmietanę dwa rzędy a następnie dekorujemy owocami jak na obrazku. Właśnie taki tort przygotowałam na swoje imieniny goście byli zachwyceni.
Komentarze