TORT HISZPAŃSKI

4.5 (155 ocen)

Tort ten przygotowałam z smaku gotowego ciasta kupowanego w cukierni.Jest bardzo słodki a zarazem pyszny.Polecam na uroczyste okazje.

Składniki:


  • BISZKOPT

    3 jajka
    1/4 szk.mąki tortowej
    1/4 szk.kartoflanki
    1/3 szk.cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    PONCZ DO NASĄCZENIA BISZKOPTU
    4 łyżki wody gorącej
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżki spirytusu

    WARSTWA ORZECHOWO KREMOWA

    2/3 kostki masła
    1/2 szk.prażonych orzeszków arachidowych
    1/2 szk. prażonych orzechów nerkowca
    25 dkg. małych bez
    30 dkg. masy krówka o smaku kokosowym
    2 łyżeczki płaskie żelatyny spożywczej
    4 łyżki spirytusu lub likieru amaretto

    DEKORACJA

    1/3 szk.orzechów włoskich
    1/3 szk.orzechów nerkowca
    1/2 tabliczki czekolady mlecznej
    1 łyżka słodkiej śmietany 18%
    - niewielką ilość pokruszonych bez
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort hiszpański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort hiszpański 1.



    Białka ubić na sztywną pianę,ciągle ubijając wsypać kolejno cukier,żółtka.Obie mąki wymieszać z kakao,proszkiem do pieczenia i przez sito dodać do ubitej masy jajecznej,delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 15 min,przestudzić.Po przestudzeniu skropić ponczem.

  • tort hiszpański 2. Przygotować warstwę orzechową.Oba rodzaje orzechów rozdrobnić blenderem lub zmielić.Masło utrzeć dodając masę krówka,zmielone orzechy,wlać spirytus,wsypać żelatynę i jeszcze chwilę ubijać.
  • tort hiszpański 3. Na koniec dodać częściowo pokruszone bezy .
  • tort hiszpański 4. Całość delikatnie wymieszać.
  • tort hiszpański 5. Masę przełożyć na skropiony biszkopt,wyrównać.
  • tort hiszpański 6.
    Całość posypać dość grubo orzechami posiekanymi nożem ,posypać rozkruszonymi bezami.Na koniec czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z śmietaną i popisać na cieście.Wstawić w chłodne miejsce celem z chłodzenia tortu
  • tort hiszpański 7. .Przed podaniem wyjąć z tortownicy na talerz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować