Tort hiszpański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Białka ubić na sztywną pianę,ciągle ubijając wsypać kolejno cukier,żółtka.Obie mąki wymieszać z kakao,proszkiem do pieczenia i przez sito dodać do ubitej masy jajecznej,delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 15 min,przestudzić.Po przestudzeniu skropić ponczem.
2. Przygotować warstwę orzechową.Oba rodzaje orzechów rozdrobnić blenderem lub zmielić.Masło utrzeć dodając masę krówka,zmielone orzechy,wlać spirytus,wsypać żelatynę i jeszcze chwilę ubijać.
3.Na koniec dodać częściowo pokruszone bezy .
4. Całość delikatnie wymieszać.
5.Masę przełożyć na skropiony biszkopt,wyrównać.
6.
Całość posypać dość grubo orzechami posiekanymi nożem ,posypać rozkruszonymi bezami.Na koniec czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z śmietaną i popisać na cieście.Wstawić w chłodne miejsce celem z chłodzenia tortu
Komentarze