Tort Hello Kitty

4.5 (160 ocen)

Super niespodzianka dla małej dziewczynki na urodzinki:)

Składniki:

  • Biszkopt:
    7-8 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju

    Bita śmietana:
    0,7l-0,75l śmietanki 30%
    3 śmietan-fixy
    2-3 łyżki cukru pudru

    Galaretki:
    czerwona i żółta
    600 ml wody

    Dekoracja:
    wiórki kokosowe białe i różowe
    ok. pół tabliczki czekolady deserowej
    skórka z cytryny

    Do nasączenia:
    sok z połowy cytryny
    250 ml wody
    2-3 łyżeczki cukru

Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort hello kitty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szablon 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, po chwili żółtka. Na koniec do masy wsypać mąkę z proszkiem d/piecz., dodać olej i całość bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do dużej tortownicy (28 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec 30-35 min. w temp. 180 stopni. Wystudzić, ściąć powstałą na wierzchu skorupkę, wyciąć kształt według szablonu (przygotować wcześniej samemu, jak na zdjęciu obok) i podzielić na trzy części.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 300 ml wody każdą. Do osobnego naczynia wlać 1/3 żółtej galaretki i stopniowo dodawać czerwonej do uzyskania koloru pomarańczowego. Galaretki wylać na np. głębokie talerze i pozostawić do stężenia w lodówce. Gdy galaretka będzie gotowa pokroić ją w kostkę.
    Połowę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i za pomocą strzykawki zrobić na papierze do pieczenia, kokardkę, wąsy i oczy (najlepiej użyć szablonu). Wstawić do lodówki, do zastygnięcia.
  • 3. Śmietankę ubić na sztywno na małych obrotach. Pod koniec dodać cukier puder ze śmietan-fixami. Podzielić na trzy części.
  • 4. Dolny blat delikatnie nasączyć ponczem, posmarować I częścią śmietany i porozrzucać po trochu kolorowe galaretki, Tak samu postąpić przy drugim blacie. Trzeci blat nasączyć, posmarować III częścią śmietany nie zapominając o bokach i wstawić do lodówki.
    Gdy masa trochę stężeje możemy poukładać na torcie wcześniej przygotowane, dekoracje czekoladowe i wycięty nos ze skórki cytryny po czym dokładnie obsypać wiórkami. Na koniec roztopić resztę czekolady, trochę przestudzić i za pomocą strzykawki nałożyć jeszcze jedną warstwę na nasze dodatki czekoladowe.
    SMACZNEGO!!!

Porady

Biszkopt gdy jest jeszcze ciepły dobrze jest obrócić "do góry nogami", będzie wtedy równy. Zamiast galaretki można użyć owoców świeżych lub z puszki. Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować