Tort hello kitty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę tortową,mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek do osobnej miseczki,dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę,po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując,dodajemy również kilka kropel barwnika. Do masy stopniowo przesiewamy mieszankę mączną powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej (tylko na dno)papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni,podkręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu.
2.Upieczony,ostudzony biszkopt kroimy tak aby powstały trzy krążki. Każdy krążek nasączamy za pomocą pędzelka ponczem.
3.Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dzielimy na połowę,do jednej części dodajemy kilka kropel barwnika by uzyskać ładny różowy kolor śmietany. Smarujemy krążki białą śmietaną i sklejamy tort. Boki i wierzch tortu smarujemy cienką warstwą białej śmietany. Roztapiamy czekoladę,przelewamy do szprycy z okrągłą końcówką i wyciskamy na górze tortu obwód figurki Hello Kitty(najpierw zrobiłam sobie szkic) Bierzemy rękaw cukierniczy i odpowiednią końcówkę do dekoracji,napełniamy śmietaną i ozdabiamy tort na przemian raz białą a raz różową masą. Delikatnie przyozdabiamy na samej górze cukrowymi perełkami. Przed podaniem tort schładzamy w lodówce.
Komentarze