Tort Hello Kitty

4.5 (147 ocen)

  • 2 godz.

Ucieszy wielbicielki Hello Kitty.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt-6 dużych jajek 1 szkl cukru 1,5 szkl mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa- 0,5 l śmietany 30% 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny dowolne owoce,3/4dowolnego nasączu Dekoracja-dowolna masa śmietanowa lub krem budyniowy,barwnik żółty i różowy lub fioletowy,kwiatek w kolorze barwnika,4 kostki czekolady deserowej,6 słonych paluszków
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Tort hello kitty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownica 24-26cm.- dno smarujemy margarynąPiekarnik ustawiamy na temp170C..Białka ubijamy na sztywno,wsypujemy cukier,ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy żółtka,chwilę miksujemy.porcjami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem,łączymy delikatnie z masą jajeczną za pomocą łopatki.Przelewamy do tortownicy,pieczemy ok 30-35 minut.iSprawdzamy patyczkiem,jeśli jest suchy wyjmujemy z piekarnika,studzimy.Zimny biszkopt przekrawamy na trzy krążki.Na tekturce lub karcie z bloku technicznego rysujemy zarys głowy Hello Kitty,wycinamy.Szablon przykładamy kolejno do blatów biszkoptowych i wykrawamy.Żelatynę namaczamy w 1/5 szk zimnej wody.Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na półsztywno,krótko miksujemy z podgrzaną i lekko ostudzoną żelatyną.Na paterze lub płaskim talerzu układamy jeden blat biszkoptowy,lekko nasączamy,wykładamy połowę tężejącej śmietany i owoce,przykrywamy drugim blatem,nasączamy,wykładamy resztę smietany i owoców.Przykrywamy trzecim blatem,nasączamy i wstawiamy do lodówki do stężenia na 3-4 godziny.Czekoladę rozpuścic,maczac w niej ułamane do odpowiedniej długości paluszki,odstawic do lodówki.Masę do przybrania umieścic w woreczku cukierniczym lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki,dekorowac tort wyciskając małe porcje masy.Odrobinę masy połączyc z żółtym barwnikiem,zrobic usta,ze stopionej czekolady uformowac oczy.Trzy łyżki masy połączyc z różowym barwnikiem,wyszprycowac kokardę,udekorowac kwiatkiem,z paluszków w czekoladzie zrobic wąsy.Schłodzic.

Porady

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej,bardzo ułatwi nam to przekrawanie ciasta na blaty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować