TORT HARRY POTTER

4.5 (164 ocen)

  • 2 godz.

Taki torcik zrobiłam dla syna na jego 11 urodzinki

  • 2 godz.

Składniki:

  • na biszkopt:
    6 jajek
    15 łyżek mąki
    15 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na drugi biszkopt:
    6 jajek
    15 łyżek mąki
    15 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    masa:
    1 litr smietany 30 %
    3 serki abłecznikowe
    do nasączenia biszkoptu:
    syrop irish cream- do deserów 1/2 szkl
    1 szklanka wody
    dodatkowo:
    gotowy opłatek Harry Potter
    perełki cukiernicze na boki
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort harry potter - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żóltka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo żóltka, miksujemy, dosypujemy stopniowo cukier, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy do tortownicy o śrdenicy 25 cm, pieczemy ok 20 minut w 170 st.Po upieczeniu wyjmujemy , studzimy. Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem ztym że na koniec dodajemy jeszce kakao. Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę każdy .
    masa:
    śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dosładzając do smaku przy ubijaniu cukrem pudrem. Kiedy smietana jest bardzo sztywna, dokładamy serki, mieszamy.
    Na spód układamy ciemny biszkopt. Syrop irish cream rozrabiamy z wodą, nasączamy nim spód.Na nasączony wykładamy 1/4 masy, przykrywamy jasnym blatem biszkoptowym. Znów nasączamy, wykładamy krem, dociskamy ciemym blatem, znow nasączamy, wykładamy krem, dociskamy z góry jasnym ostatnim blatem.Pozostałą masą, smarujemy wierzch tortu. Boki za pomocą szprycy ozdabiamy stawiając kleksiki.Na wierzch układamy opłatek Harry Potter,
    wykańczamy jego boki kleksami masy. Odstawiamy do stęzenie do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować