Tort Gutenberg

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z książki "Czekolada Nowa harmonia smaku" Rosalba Gioffre w której jest tam naprawdę w czym wybierać.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - czekolada gorzka: 180 gramów
    - masło miekkie: 20 gramów
    - cukier puder: 40 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - żółtko: 4 sztuki
    - mąka pszenna tortowa: 120 gramów
    - białko: 5 sztuk
    - cukier: 160 gramów
    - esencja waniliowa: 1 łyżeczka

    - Żelatyna: 15 gramów
    - woda: 3 łyżki
    - żółtko: 3 sztuki
    - cukier: 15 gramów
    - czekolada gorzka: 50 gramów
    - czekolada mleczna: 50 gramów
    - rum: 3 łyżki
    - białko: 3 łyżki
    - cukier: 20 gramów
    - śmietana kremowa 30 %: 270 gramów
    - gruszki z syropu: 250 gramów

    - zalewa z gruszek: 50 mililitrów
    - rum: 2 łyżki
    - czekolada gorzka do dekoracji: 100 gramów
    - dekoracyjne kamyczki: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort gutenberg - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta - masa czekoladowa: czekoladę gorzką rozpuścić w rondelku na parze. W misce ubić miękkie masło z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo ostudzoną czekoladę cały czas miksując. Dodać szczyptę soli i esencję waniliową. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo po jednym żółtku, na zmianę z mąką. W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę z 5 białek z cukrem. Połączyć pianę z białek z masą czekoladową, bardzo delikatnie mieszając żeby piana z białek nie opadła. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wlać ciasto. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 2. Przygotowanie kremu: żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody. Ubić mikserem do białości żółtka z cukrem. Dodać żelatynę. Na parze w garnuszku rozpuścić razem czekoladę gorzką i mleczną, dodając rum. Ostudzić rozpuszczoną czekoladę i wymieszać z ubitymi żółtkami. Białka ubić na pianę dodając cukier. Śmietanę ubić na sztywno. Do masy czekoladowej dodać pianę oraz bitą śmietanę delikatnie wszystko wymieszać.
  • 3. Z upieczonego tortu czekoladowego ściąć wierzch. Tort włożyć ponownie do tortownicy i nasączyć zalewą z gruszek wymieszaną z rumem. Rozsmarować połowę kremu i ułożyć pokrojone w paski gruszki. Przykryć pozostałym kremem i włożyć do lodówki na min 2 godziny, albo najlepiej na całą noc.
  • Tort Gutenberg 4. Przed podaniem udekorować tort. Ja na szybko wymyśliłam dekorację z rozpuszczonej gorzkiej czekolady, którą sobie na płacie silikonowym rozsmarowałam w formie zygzaków a potem podważyłam nożem i przełożyłam na tort dekorując boki i wierzch. Posypałam dekoracyjnymi kamyczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować