TORT GALARETKOWY

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo pyszny tort, piankowy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    -5 jaj
    -17 dkg. cukru
    -8 dkg. mąki tortowej
    -8 dkg. maki ziemniaczanej
    -2 łyżki kakao
    -1 czubata łyżeczka proszku do piecz.
    -1 cukier waniliowy

    masa biała:
    -1 jogurt brzoskwiniowy
    -1 galaretka cytrynowa
    -1 szklanka wrzątku

    masa kakaowa:
    -1 masło
    -0,5 szklanki cukru pudru
    -1 gorzka czekolada

    masa biała:
    -0,5 l. śmietany kremówki36%
    -2 łyżki cukru.
    -1 galaretka cytrynowa
    -1 szklanka wrzatku

    -płatki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Torty Kremówka Desery Galaretki

Tort galaretkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy po żółtku, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao.
    Delikatnie wymieszamy. Pieczemy w tortownicy 30 cm. 25 min.170".
    Kroimy na 3 krążki.
    Lepiej kroi się biszkopt upieczony dzień wcześniej.
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do lekkiego tężenia.Jogurt ubijamy z tężejącą galaretką.

    Masą smarujemy krążek biszkoptu.
    Przykrywamy następnym krążkiem.
  • 3. Czekoladę rozpuścić na parze.Masło utrzeć z cukrem,potem letnią czekoladą.Odkładamy 1/3 kremu na rozetki.
    Wykładamy i smarujemy drugi krążek biszkoptowy .
    Przykrywamy ostatnim.
  • kawałek tortu 4. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy do tężenia.
    Śmietanę ubijamy z cukrem, potem galaretką.
    Smarujemy cały tort.
    Robimy rozetki
    Na środek rozsypujemy,płatki czekoladowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Galaretka Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować