Tort galaretkowo śmietanowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Ten tort upiekłam na urodziny mojego syna, który 22 czerwca kończył 18 lat.

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - mąka pszenna tortowa: 0.75 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - cukier: 0.75 szklanki
    - woda zimna: 3 łyżki
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - galaretka wiśniowa: 2 sztuki
    - galaretka agrestowa: 1 sztuka
    - śmietanka kremówka: 500 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Tort galaretkowo śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Białka oddzielić od żółtek.
    Żółtka utrzeć na białą, puszystą masę z cukrem waniliowym i 1/2 szk cukru, w trakcie ubijania dodawać wodę o jednej łyżce..
    Obie mąki przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    Pianę ubić na sztywno z reszta cukru.
    Na białka wyłożyć pianę, następnie wsypać mąkę.
    Wszystko delikatnie wymieszać.
    Masę biszkoptowa wyłożyć do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia.
    Boków nie smarujemy ani niczym nie posypujemy.
    Biszkopt pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
    Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 300 ml gorącej, przegotowanej wody, schładzamy i odstawiamy do lodówki do stężenia.
    Jedną galaretkę wiśniową rozrabiamy w 400 ml gorącej, przegotowanej wody i też schładzamy.
    Gdy galaretki stężeją z zielonej wycinamy cyferki, resztę siekamy w kostkę, drugą galaretkę też siekamy.
  • 2. Gdy biszkopt wystygnie przekrawamy do na trzy placki. Każdy z nich nasączamy sokiem z cytryny zmieszanym z odrobiną przegotowanej wody.
    Ostatnią galaretkę rozrabiamy w 1 szk wody i studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, na koniec ubijania wlewamy chłodną galaretkę i chwilę miksujemy, aby galaretka połączyła się ze śmietaną.
    Zabieramy się do robienia tortu.
    Układamy pierwszy placek, na niego nakładamy śmietanę, rozsmarowujemy i posypujemy 1/2 galaretki czerwonej.
    Przykrywamy drugim plackiem.
    Ponownie smarujemy śmietaną i posypujemy galaretką, trochę zostawiamy do dekoracji.
    Przykrywamy ostatnim plackiem.
    Smarujemy górę i boki śmietaną, robimy wzorki widelcem.
    Na środku układamy cyferki, dookoła na wierzchu układamy galaretkę wiśniową, a dół dekorujemy obiema galaretkami.
    Tort wstawiamy w chłodne miejsce na około 20 - 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka agrestowa Galaretka Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować