Tort Frugo ryżowo truskawkowy

0 (0 ocen)

Przepis pochodzi z Niemiec, połączenie ryżu i truskawek bardzo dobrze smakuje.

Składniki:

  • gotowy spód biszkoptowy
    700 ml mleka
    200 g Milchreis czyli specjalnego ryżu do gotowania na mleku
    1000 g truskawek
    100 g cukru
    175 ml czarnego Frugo
    200 g śmietanki 30 %
    3 łyżki żelatyny

Tort frugo ryżowo truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Na spód o średnicy 24 cm zakładamy obręcz i układamy na nim oczyszczone truskawki, jedną koło drugiej, aż cały się zapełni. Owoce , które nam pozostaną odkładamy na później.
  • 2. 2.Mleko zagotowujemy z cukrem i dosypujemy ryż, gotujemy tak długo aż mleko odparuje, a ryż będzie miękki ( ok.30 min.) Studzimy.
  • 3. 3.Pozostałe truskawki miksujemy z napojem Frugo i dodajemy do chłodnego ryżu. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i delikatnie łączymy z masą ryżową.
  • 4. 4. Ubijamy śmietanę i dodajemy do tężejącej masy. Wykładamy na truskawki, chłodzimy do całkowitego stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy