Tort falbankowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 8 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Idealny dla dziewczynek lub na rocznicę ślubu.

  • 8 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki. cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    do nasączenia biszkoptu:
    1,5 kieliszka wódki
    sok wyciśnięty z cytryny

    krem do przełożenia biszkoptów:
    250 ml śmietanki 36%
    2 łyżki cukru pudru
    łyżeczka ekstraktu waniliowego
    kilkanaście truskawek

    krem na bazie bezy szwajcarskiej:
    450 g miękkiego masła
    6 białek
    1,5 szklanki cukru
    łyżeczka ekstraktu waniliowego
    łyżeczka różowego barwnika w żelu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Bezy Beza

Tort falbankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie: białka oddzielić od żółtek.
    Białka ubić mikserem na sztywną pianę.
    Łyżka po łyżce, dalej miksując, wsypywać cukier.
    Dodawać po kolei żółtka miksując.
    Mąki wymieszać ze sobą i przesiać, następnie wsypywać do ciasta stopniowo i ręcznie wymieszać.
    Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Wlać ciasto i piec je w temp. 170 st.C. przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.
    Odstawić biszkopt do ostygnięcia.
    Zimny przekroić na 3 części, każdy blat nasączyć wódką z sokiem cytrynowym.
    Śmietankę ubić mikserem aby była sztywna.
    Wmieszać cukier puder i ekstrakt.
    Dodać kilka przekrojonych truskawek, wymieszać - kremem przełożyć biszkopty (pomiędzy blaty wyłożyć plasterki truskawek) oraz rozsmarować krem na wierzchu i bokach tortu.
    Przygotowanie kremu na bazie bezy: białka wlać do miski metalowej, dodać cukier i ustawić misę nad kąpielą wodną.
    Podgrzewając, cały czas mieszać rózgą białka aż cukier się rozpuści - nie będzie wyczuwalny przy rozcieraniu palcami.
    Odstawić do lekkiego ochłodzenia, a następnie ubić całość aż masa będzie sztywna i bardzo gęsta - potrwa to około 10 minut.
    Po tym czasie stopniowo dodawać masło po małych kawałkach i miksować dalej (masa może wyglądać na zwarzoną, ale tak ma być) aż krem z rzadszego stanie się naprawdę gęsty.
    Dodać ekstrakt, barwnik i wymieszać.
    Przełożyć krem do szprycy z tylką łezką i dekorować w falbanki - trzymamy szprycę skierowaną końcówką do dołu, węższa i ostra część końcówki w stronę naszego ciała i wyciskamy falbanki od dołu do góry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować