TORT EGIPSKI

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zaskoczy swoim wyglądem i smakiem. Na wielkie uroczystości jak i spotkania rodzinne. Z chrupiącym karmelem w kremie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BLAT ORZECHOWY
    2 białka
    2 łyżki cukru
    1/2 łyżki mąki pszennej
    40 g zmielonych orzechów laskowych

    KREM JAJECZNY
    10 żółtek
    5 łyżek cukru
    6 łyżek mąki pszennej
    2 cukry wanilinowe po 16 g
    340 ml mleka
    170 g masła

    BITA ŚMIETANA Z KARMELEM
    340 g śmietany kremówki (gęstej)
    150 g + 2 łyżki cukru
    120 g podprażonych i posiekanych orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort egipski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wg podanych składników ubiec blat. Czynność powtórzyć trzy razy. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę i orzechy i lekko mieszamy. Pieczemy w 170 stopniach przez około 15 min w tortownicy nie większej niż 24 cm. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony. W moim piekarniku piekły się 12 min.
    Blaty studzimy.

    W między czasie pieczenia blatów przygotowujemy krem. Można go też przygotować przed pieczeniem blatów. Żółtka, cukier, mąkę, cukry wanilinowe i mleko mieszamy mikserem a następnie zagotowujemy, ciągle mieszając. Po uzyskaniu budyniu przykrywamy folią spożywczą tak aby dotykała budyniu (nie zrobi się kożuch) i studzimy. Kiedy będzie zimny dodajemy go po łyżce do ubitego na puch masła.

    200 g cukru rozpuszczamy w garnuszku do momentu konsystencji karmelu (UWAGA! Można go szybko przypalić). Szybko wylewamy go na papier do pieczenia i rozsmarowywujemy nożem. Zostawiamy do zastygnięcia, następnie kruszymy na drobniejsze kawałki.

    Orzechy laskowe umieszczamy na patelni i prażymy co jakiś czas mieszając je do momentu aż zgubią skórkę. Przekładamy je na ściereczkę i pocieramy aby obrać ze skórki. Siekamy nożem na drobne kawałeczki.
    Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru. Delikatnie mieszając dodajemy kawałeczki karmelu i orzechy.

    Na paterze układamy blat na nim krem, następnie śmietanę i tak do wyczerpania składników. Zostawiamy trochę kremu na posmarowanie boków tortu. Na wierzchu tortu powinna znaleźć się śmietana. Boki dekorujemy resztą budyniu. Wierzch tortu posypujemy posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce przez noc. Podawać mocno schłodzony.

Porady

Nie radzę piec jednego blatu. Blat będzie cienki i może się nie udać go równo pokroić. Karmel najlepiej pokruszyć za pomocą gałki do ucierania ciast lub wałka. Kawałki nie mogą być za drobne bo nie będą wyczuwalne. Mój tort jest o średnicy 24 cm. Jeśli użyjecie tortownicy o średnicy 20 cm kremy będą bardziej widoczne ale będzie on wyższy i może być problem z jego pokrojeniem. Nie należy go przechowywać dłużej niż jeden dzień bo karmel się rozpuści w śmietanie i nie będzie wyczuwalny a w tym jest cały urok tego tortu. Ja swój kroiłam nożem zanurzonym na chwilę z gorącej wodzie i wytartym do sucha pap.ręcznikiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować