biszkopt i biszkopciki:
-6 jajek
-130 g. cukru
-70 g. mąki tortowej
-60 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania biszkopcików
Tort ''dyplomat'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiać mąkę i proszkiem, wymieszać delikatnie łopatką. 1/3 wylać do tortownicy 23 cm. wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.15 min. w 175*.
biszkopciki:
Pociąć papier na pasy 9 cm. i ułożyć na posmarowanej blaszce.
2.Resztę ciasta przekładać do woreczka cukierniczego bez ozdobnej końcówki. Wyciskać w odstępach biszkopciki. Przez sitko posypać cukrem pudrem
3.Piec ok. 10 min. w 175 *.Sprawdzać żeby się nie przypaliły, ani żeby nie były surowe. Biszkopciki są bardzo delikatne a każdy piec inaczej piecze.Odklejać biszkopciki i układać do przestygnięcia.
4.krem:
Żółtka rozetrzeć z cukrem, budyniem i 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń, ciągle mieszając.
5.Budyń ostudzić mieszając, albo przykładając na jego powierzchnię woreczek foliowy.
6.Jak budyń stygnie to pokroić odsączonego ananasa, ale 7 szt. zostawić całych do dekoracji. Odsączyć mandarynki i 1 albo 2 razy przekroić.Kiwi obrać i pokroić w kostkę.Wiśnie odsączyć.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem, potem śnieżką. Następnie dodawać porcjami jogurt i ubić. Potem dodawać porcjami budyń i ubić. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować.
1/3 kremu wyłożyć na biszkopt w tortownicy, zabezpieczony folią wyżej. Posypać 1/2 owocami.
7.Wylać następne 1/3 masy i posypać resztą owoców.
8.Na górę wylać resztę kremu i ułożyć ananasa. W środki ponalewać tężejącą czerwoną galaretkę.
9.Ja nalałam galaretkę do foremek i zastygłe malinki włożyłam w środki ananasa.
10.Całość schłodzić najlepiej na całą noc. Potem zdjąć obręcz i folię zabezpieczającą.
11.Przykładać biszkopciki wokół tortu.
12.Przywiązać wstążką.Teraz można udekorować pokrojonym kiwi.
13.Moja 1 nieudana próba tortu ''Dyplomaty'' . Za dużo dałam owoców a za mało żelatyny i był pyszny ale za rzadki.
14.Tort testowany : Wiśniowy torcik z cappuccino
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/wisniowy-torcik-z-cappuccino-11
Komentarze