TORT ''DYPLOMAT''

4.5 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Tort bardzo delikatny i bardzo pyszny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt i biszkopciki:
    -6 jajek
    -130 g. cukru
    -70 g. mąki tortowej
    -60 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier puder do posypania biszkopcików

    krem budyniowo-śmietanowy:
    -3 szklanki mleka
    -5 żółtek
    -2 budynie waniliowe
    -3/4 szklanki cukru

    -660 ml. śmietanki 30 %-2x330ml.
    -1 jogurt grecki-400 g.
    -100 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -5 łyżek żelatyny- tj. 1 op+1 łyżka
    -3/4 szklanki wody

    owoce:
    -1 puszka ananasa(-7 plastrów do dekoracji)
    -1 puszka mandarynek
    -1 kiwi
    -parę wiśni albo malin

    dekoracja:
    -odłożone 7 plastrów ananasa
    -1 galaretka malinowa
    -1 kiwi
    -wstążka
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort ''dyplomat'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie blaszki pod biszkopciki 1. biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiać mąkę i proszkiem, wymieszać delikatnie łopatką. 1/3 wylać do tortownicy 23 cm. wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.15 min. w 175*.

    biszkopciki:
    Pociąć papier na pasy 9 cm. i ułożyć na posmarowanej blaszce.
  • biszkopciki przed pieczeniem 2. Resztę ciasta przekładać do woreczka cukierniczego bez ozdobnej końcówki. Wyciskać w odstępach biszkopciki. Przez sitko posypać cukrem pudrem
  • biszkopciki upieczone 3. Piec ok. 10 min. w 175 *.Sprawdzać żeby się nie przypaliły, ani żeby nie były surowe. Biszkopciki są bardzo delikatne a każdy piec inaczej piecze.Odklejać biszkopciki i układać do przestygnięcia.
  • ugotowany budyń 4. krem:
    Żółtka rozetrzeć z cukrem, budyniem i 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń, ciągle mieszając.
  • studzenie budyniu 5. Budyń ostudzić mieszając, albo przykładając na jego powierzchnię woreczek foliowy.
  • warstwa kremu i owoców 6. Jak budyń stygnie to pokroić odsączonego ananasa, ale 7 szt. zostawić całych do dekoracji. Odsączyć mandarynki i 1 albo 2 razy przekroić.Kiwi obrać i pokroić w kostkę.Wiśnie odsączyć.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem, potem śnieżką. Następnie dodawać porcjami jogurt i ubić. Potem dodawać porcjami budyń i ubić. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować.
    1/3 kremu wyłożyć na biszkopt w tortownicy, zabezpieczony folią wyżej. Posypać 1/2 owocami.
  • następna warstwa kremu i owoców 7. Wylać następne 1/3 masy i posypać resztą owoców.
  • góra tortu 8. Na górę wylać resztę kremu i ułożyć ananasa. W środki ponalewać tężejącą czerwoną galaretkę.
  • ozdoby galaretkowe 9. Ja nalałam galaretkę do foremek i zastygłe malinki włożyłam w środki ananasa.
  • tort przed dekoracją 10. Całość schłodzić najlepiej na całą noc. Potem zdjąć obręcz i folię zabezpieczającą.
  • układanie biszkopcików 11. Przykładać biszkopciki wokół tortu.
  • przywiązanie wstążki 12. Przywiązać wstążką.Teraz można udekorować pokrojonym kiwi.
  • nieudana próba 13. Moja 1 nieudana próba tortu ''Dyplomaty'' . Za dużo dałam owoców a za mało żelatyny i był pyszny ale za rzadki.
  • tort testowany 14. Tort testowany : Wiśniowy torcik z cappuccino
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/wisniowy-torcik-z-cappuccino-11
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Niedziela 9.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?_jtp=1&page=216

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować