Tort dwa serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielić od żółtek . Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodać połowę cukru i ubić. Do żółtek dodać pozostały cukier, proszek do pieczenia i ocet i ubić do białości. Połączyć białka z żółtkami dodać przesiane obydwie mąki. Wylać ciasto do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez 35-45 w temp. 180 st.
Przekroić dwa razy i wykroić serca. Nasączyć ponczem ( woda, sok z cytryny,cukier, wódka).
2.Ubić śmietanę , dodać śmietan fiksy wymieszane z cukrem pudrem. Część odkładamy do dekoracji.
Krem przygotować wg przepisu na opakowaniu i dodać 1 śmietan fiks, ubić. 4 łyżki zostawiamy do wykończenia tortu.
Układać; biszkopt-dżem porzeczkowy- śmietana-biszkopt-dżem-krem ajerkoniakowy-śmietana- biszkopt.
3 łyżki śmietany barwimy na czerwono i robimy 2 mniejsze serca. PIsakiem spożywczym wypisujemy( jaka okazja).
Resztą śmietany dekorujemy tort, brzegi serc wykańczamy pozostawionym kremem. Układamy kwiaty i perełki.
Porady
Pamiętamy, żeby tortu ze śmietaną nie włożyć do lodówki z otwartą np. kiełbasą lub sałatkami.
Komentarze