TORT DWA SERCA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pasuje jak najbardziej na Rocznicę Ślubu lub na Walentynki moja własna koncepcja.

  • 2 godz.

Składniki:



  • Składniki

    BISZKOPT:
    jaja - 8 szt
    cukier - 16 łyżek
    mąka tortowa - 16 łyżek
    mąka ziemniaczana - 8 łyżek
    proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    sól - szczypta
    ocet - 2 łyżki
    MASA;
    1litr śmietany 30%
    4 śmietan fiksów
    10 łyżeczek cukru pudru
    KREM;
    1 krem ajerkoniakowy Delekta
    1 śmietan fiks
    300ml mleka
    Dodatkowo; dżem porzeczkowy
    Dekoracja;
    kwiatki, perełki,pisaki, barwnik czerwony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort dwa serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0lxapg7 1. Białka oddzielić od żółtek . Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodać połowę cukru i ubić. Do żółtek dodać pozostały cukier, proszek do pieczenia i ocet i ubić do białości. Połączyć białka z żółtkami dodać przesiane obydwie mąki. Wylać ciasto do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez 35-45 w temp. 180 st.
    Przekroić dwa razy i wykroić serca. Nasączyć ponczem ( woda, sok z cytryny,cukier, wódka).
  • 2. Ubić śmietanę , dodać śmietan fiksy wymieszane z cukrem pudrem. Część odkładamy do dekoracji.
    Krem przygotować wg przepisu na opakowaniu i dodać 1 śmietan fiks, ubić. 4 łyżki zostawiamy do wykończenia tortu.
    Układać; biszkopt-dżem porzeczkowy- śmietana-biszkopt-dżem-krem ajerkoniakowy-śmietana- biszkopt.
    3 łyżki śmietany barwimy na czerwono i robimy 2 mniejsze serca. PIsakiem spożywczym wypisujemy( jaka okazja).
    Resztą śmietany dekorujemy tort, brzegi serc wykańczamy pozostawionym kremem. Układamy kwiaty i perełki.

Porady

Pamiętamy, żeby tortu ze śmietaną nie włożyć do lodówki z otwartą np. kiełbasą lub sałatkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować