Tort ''Dwa Michały"

4.5 (157 ocen)

Dziś zapraszam Was na tort orzechowy mega orzechowy z dużą ilością rumu.To chyba jeden z najlepszych tortów orzechowych jaki jadłam do tej pory.Tort wydaje sie pracochłonny i nieco skomplikowany,jednak tak nie jest.Nie będę ukrywać faktu,że to bomba kaloryczna,ale co tam,urodziny są raz w roku

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    127 g mąki tortowej
    203 g cukru drobnego
    45 g mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    Krem michałkowy jasny:
    300 ml śmietany kremówki 36%
    1/2 szklanki pełnego mleka w proszku
    250 g białej czekolady
    125 g serka mascarpone
    2 łyżki rumu
    120 g uprażonych,drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych
    Krem michałkowy klasyczny:
    300 ml śmietany kremówki 36%
    1/2 szklanki pełnego mleka w proszku
    250 g mlecznej czekolady
    125 g serka mascarpone
    2 łyżki rumu
    120 g uprażonych,drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych
    Poncz:
    1/3 szklanka wody
    1/3 szklanki ciemnego rumu
    Wszystkie składniki ponczu mieszamy ze sobą.
    Dodatkowo do dekoracji tortu:
    6 białych ''Michałków''
    6 klasycznych ''Michałków''
    około 170 g orzeszków ziemnych nie solonych,podpieczonych i posiekanych
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort ''dwa michały" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek,dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier,nie przerywając ubijania.Następnie dodajemy po kolei żółtka,nadal ubijając.Mąki mieszamy razem,przesiewamy i dodajemy do ciasta.Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera.Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto.Pieczemy w temperaturze 170-180'C przez około 40-45 minut.Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm.Odstawiamy do ostygnięcia.Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.Gotowy biszkopt kroimy na 4 blaty.
  • 2. Krem michałkowy jasny:
    W niedużym garnuszku podgrzewamy śmietanę kremówkę,do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika,dodajemy mleko w proszku i mieszamy do gładkości. Dodajemy połamaną w kostki czekoladę i rum.Mieszamy do momemtu,aż czekolada się całkowicie rozpuści.Jeśli temperatura masy się obniży i czekolada wolno się rozpuszcza, można garnuszek znów położyć na palniku, na małej mocy i podgrzewać,cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu czekolady i otrzymaniu gładkiej masy odstawiamy do wystudzenia. Następnie przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce,najlepiej przez całą noc.Kolejnego dnia rano schłodzoną masę ubijamy mikserem do mocnego zgęstnienia i momentu, aż końcówka miksera będzie pozostawiała wyraźne ślady w kremie. Dodajemy schłodzone mascarpone i mieszamy.Na koniec dodajemy orzeszki.
  • 3. Krem michałkowy klasyczny:
    W niedużym garnuszku podgrzewamy śmietanę kremówkę,do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika,dodajemy mleko w proszku i mieszamy do gładkości. Dodajemy połamaną w kostki czekoladę i rum.Mieszamy do momentu,aż czekolada się całkowicie rozpuści.Jeśli temperatura masy się obniży i czekolada wolno się rozpuszcza, można garnuszek znów położyć na palniku, na małej mocy i podgrzewać,cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu czekolady i otrzymaniu gładkiej masy odstawiamy do wystudzenia. Następnie przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce,najlepiej przez całą noc.
  • 4. Wykonanie:
    Pierwszy z blatów biszkoptowych układamy na paterze.Ponczujemy 1/4 mieszanki rumowej. Na wierzch wykładamy połowę białego kremu michałkowego i wyrównujemy.Przykrywamy drugim blatem,ponczujemy 1/3 pozostałej mieszanki rumowej.Na blat wykładamy połowę klasycznego kremu michałkowego i wyrównujemy. Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym i ponczujemy go połową pozostałego alkoholu. Na wierzch wykładamy resztę masy michałkowej jasnej i wyrównujemy. Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym. Ponczujemy go resztą alkoholu. Pozostałą klasyczną masę michałkową wykładamy na wierzch tortu i wyrównujemy. resztą masy bardzo cienką warstwą smarujemy boki tortu.Boki tortu obsypujemy obficie orzeszkami. ''Michałki'' kroimy na drobne kawałki i dekorujemy nimi wierzch tortu.Schładzamy go w lodówce najlepiej około 12 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
do -40%
do -40%
Rabat do -40% na wszystkie but... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
do -40%
Online

Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
-30% na całą ofertę kosmetyków
-30% na całą ofertę kosmetyków
Rabat -30% na ofertę kosmetykó... więcej»
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
+
-30% na całą ofertę kosmetyków
Online

Rabat -30% na ofertę kosmetyków marki Bielenda, obowiązuje na bielenda.com. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 499 zł
-20% przy zakupach za min. 499 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 499 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 499 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.falconeri.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
20% rabatu na wszystko
20% rabatu na wszystko
Rabat 20% na wszystkie produkt... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
20% rabatu na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na wszystkie produkty Sisley i Hair Rituel by Sisley w butiku internetowym sisley-paris.pl i stacjonarnie w Maison Sisley w Warszawie. Promocja nie dotyczy nowości, zestawów i produktów z zakładki "Ostatnia Szansa". Szczegóły dostępne u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować