Tort Dobosz

4.5 (161 ocen)

Rzekomo jego oryginał pochodzi z Węgier. Mój tort to stary przepis z babcinego archiwum. Składa się z 16 bardzo cieniutkich orzechowo-miodowych placuszków przełożonych krem kawowym.

Składniki:

  • • 14 dkg miodu
    • 15 dkg cukru pudru
    • 2 jajka
    • 1 żółtko
    • 10 dkg orzechów włoskich - starte
    • 1 łyżeczka sody
    • ½ kg mąki
    • 5 dkg masła
    • 2 łyżki kawy
    • czekolada/polewa

    na krem:
    • 2,5 kostki masła
    • 4 jajka
    • 5 łyżek cukru
    • 2 łyżki kawy
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Kawy

Tort dobosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać sodę, cukier, orzechy, jajka, żółtko, miód (roztopić, wystudzić) i tłuszcz. Wyrobić ciasto i włożyć je na 2 godziny do lodówki.
  • 2. Piec 16 cieniutkich wywałkowanych placków na dnie tortownicy 30 cm wysmarowanej masłem.
    Piec około 2-3 minuty na złoto w temperaturze około 160-170`C.
  • 3. Przełożyć kremem kawowym:

    4 jaja + 5 łyżek cukru -> ubite na parze

    Masę jajeczną powoli dodawać do 2,5 kostki miękkiego masła i ucierać jak standardowy krem, na koniec dodać 2 łyżki kawy zaparzonej i paru łyżkach wrzątku.
  • Dobosz przek. 4. Polać polewą lub stopioną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (145 ocen)

wyśmienity

To może cię zainteresować