Tort dla szwagierki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Tak zrobić oby dwa biszkopty, tylko do tego mniejszego dodać kakao.
Litr śmietany kremówki doprowadzić do wrzenia ale nie gotować, wyłączyć i dodać czekolady dokładnie wymieszać , zostawić do ostudzenia i wstawić do lodówki.(to zrobić dzień przed robieniem torta).Na następny dzień ubić tą kremówkę i dodać 4 śmietan fix.
Resztę kremówki ubić dodać cukier puder według uznania i pozostałe śmietan fix.
2.Każdy z biszkoptów podziel na 3 części.
Zaczynamy od tego większego jasnego:
-biszkopt
-przekładamy go dżemem na to 3/4 czekoladowej kremówki,
-biszkopt
-śmietana kremówka( ok 4, 5 łyżek) wymieszana z pokrojonymi truskawkami i pokruszonymi bezami
-biszkopt.
Cały smarujemy cienko śmietaną.
Mniejszy ciemny biszkopt:
-biszkopt
-dżem
-biszkopt
-czekoladowa kremówka.
Cały smarujemy cienko kremówką jedynie wierzch ładnie wyrównujemy.
3.Składanie tortu.
Mniejszy kładziemy na ten większy.
Teraz nasza twórczość, bierzemy szpryce i robimy wzorek jak na zdjęciu.
Ja używam końcówki takiej jakby gwiazdki.Obsypujemy koralikami.
Komentarze