Tort dla ratownika medycznego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty: Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek, do białek wsypujemy cukier i ubijamy na sztywno, następnie dodajemy kolejno żółtka i miksujemy, dodajemy olej. Następnie, już nie miksując, wsypujemy proszek do pieczenia i stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Wylewamy do tortownic i pieczemy tak 3 biszkopty . Krem: Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, budyń z mąką rozpuszczamy w 1/2 szkl. mleka i wlewamy do jajek. Miksujemy.. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę z jajek (tak jak wtedy gdy robimy budyń. Studzimy. Następnie miksujemy masło dodając budyń, orzechy, czekoladę (rozpuszczoną) i wiórki kokosowe. Biszkopty przekładamy masą. Masa cukrowa: Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na ok. 5 min, żeby napęczniała. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej (nie dopuszczając do zagotowania się żelatyny). Dodajemy glukozę i mieszamy, a następnie dodajemy plantę. Ściągamy z ognia, zanim planta się rozpuści i dodajemy, stopniowo przesiany cukier puder. Wyrabiamy jak ciasto, na początku łyżka a potem ręcznie. Kiedy wałkujemy, posypujemy cukrem pudrem.
I dekorujemy :)
Porady
Do masy nie dodałam cukru gdyż składniki same w sobie są dość słodkie
Komentarze