1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Można wcisnąć trochę soku z cytryny. Wlać żółtka, olej i wodę. Wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wylać na blachę (prostokątną) i piec ok. 15-20 minut. Do drugiej wsypać 2 łyżki kakao i też piec ok. 15-20 minut.
2.Mleko z cukrem zagotować. Mąki rozprowadzić w wodzie, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Wystudzić. Margarynę rozetrzeć i dodawać po łyżce zimny budyń.
3.Biszkopty przeciąć na pół, tak aby powstały 2 kwadraty jasne i dwa ciemne. Na spód położyć jeden ciemny kwadrat, nasączyć, ułożyć na nim wiśnie i przykryć ¼ kremu. Na to położyć jeden jasny kwadrat, nasączyć, wyłożyć kolejną część kremu i albo posiekaną czekoladę, albo pokruszonego Grześka. Przykryć drugim ciemnym kwadratem, nasączyć, wyłożyć ananasy i przykryć kremem. Na to położyć jasny kwadrat, nasączyć. Tort na wierzchu i na bokach posmarować kremem. Boki obsypać orzechami, a wierzch udekorować drażami czekoladowymi.
Upiekłam ten tort na 50. urodziny mamy. Ponieważ nie miałam nic do zrobienia napisu, to wydrukowałam napis „50 lat”, wycięłam litery, ułożyłam na torcie, posypałam go kakao i po zdjęciu papierowego napisu efekt był świetny.
Komentarze