Tort dla adasia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Dno tortownicy trzeba wyłożyć kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Boków niczym nie smarować.
Piekarnik rozgrzać do 160 st. Oddzielić żółtka od białek. W większej misce ubić białka, gdy piana będzie prawie sztywna, nie przestając miksować, po łyżce dodawać cukier. Odłożyć mikser i łyżką wmieszać kolejno po jednym żółtku. Delikatnie, małymi porcjami, by piana nie opadła, wmieszać również mąkę przesianą z kakao. Przelać masę do tortownicy i piec ok. 30 - 40 minut. Wyjąć z piekarnika i rzucić z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Dzięki temu biszkopt będzie równiejszy.
2. Biszkopt przeciąć na pół tak aby powstały 2 krążki.
3. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę ze śmietan-fixami. Wmieszać ją delikatnie do sera.
4.Dolny krążek biszkoptu przełożyć do tortownicy.
5. Banany obrać i przekroić wzdłuż. Ułożyć na biszkopcie. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Wstawić ciasto do lodówki na min 1 godz.
6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić zęby ostygła. Miękkie masło utrzeć mikserem i dodawać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki aby masa zastygła.
7. Przygotować masę cukrową i obłożyć nią tort.
8. Dekorować wg własnego uznania.
Komentarze