TORT DESEROWY

0 (0 ocen)

  • 60 min

ciekawe składniki połączone ze sobą są przepyszne, deser idealnie pasuje na ciepłe dni.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g masła roślinnego
    8 jaj
    12 łyżeczek żelatyny
    2 szkl. mleka
    2 szkl. cukru
    2 łyżki kakao
    2 galaretki wiśniowe
    owoce sezonowe , np.jagody

Tort deserowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotowujemy tortownicę śr.25 cm, tylko na bokach umieszczamy papier.
  • 2. Mleko zagotowujemy , odstawiamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Chłodzimy.
    Masło ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę, dodajemy żółtka a na końcu ubite białka.
    Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao.
  • 3. Połowę zimnego i tężejęcego się mleka łączymy z ciemną masą. Wlewamy do tortownicy. Następnie do masy jasnej dodajemy drugą część mleka i wylewamy na masę ciemną.
  • 4. Owoce układamy na wierzchu , zalewamy tężejącymi galaretkami.
    Tort chłodzimy ok. 20 min.

Porady

W upalne dni galaretkę przyządzamy na mniejszej ilości wody.

Komentarze

Podobne przepisy