tort daktylowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nie jest to typowy tort , ponieważ nie przekładam go masą. Można go upiec również w formie prostokątnej i wtedy będzie po prostu ciastem daktylowym.Ciasto o bardzo wytwornym smaku- na specjalne okazje

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 jajek
    25 daktyli bez pestek
    25 migdałów
    20 dag cukru pudru
    4 dag pokruszonych biszkoptów
    sok z ½ cytryny
    wanilia
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1½ tabliczki gorzkiej czekolady
    pestki granata i 2 łyżki mielonych migdałów do przybrania tortu

    tortownica o średnicy 24 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort daktylowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Daktyle drobno posiekaj
    2. Sparz migdały, obierz i podsusz w piecu
    3. Wystudzone zmiel w maszynce do mielenia orzechów
    4. Oddziel żółtka od białek
    5. Ubij do białości żółtka z cukrem, wanilią i sokiem z cytryny
    6. dalej ubijając dodaj daktyle , proszek do pieczenia
    7. Ubij białka na sztywna pianę
    8. Dodaj partiami do masy jajeczno-daktylowej: migdały, pianę i pokruszone biszkopty
    bardzo delikatnie mieszając ciasto łyżką drewnianą zawsze w jednym kierunku
    9. Ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem formy i włóż do pieca nagrzanego do 170 stopni na 40 minut- ciasto jest dobre, kiedy wbity w ciasto patyczek po wyjęciu jest suchy
    10. W kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną czekoladę i pokryj nią wystudzone dobrze ciasto
    11. Tort udekoruj drobno zmielonymi migdałami oraz pesteczkami granata

Porady

Tort można podać na kruchym spodzie, łącząc placek z tortem galaretką z czarnych porzeczek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Migdały Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować