Uwielbiam ciasta z alkocholem ponieważ nadają słodkiemu ciastu niewielką gorycz i się świetnie uzupełniają smaki.
40 min
Składniki:
ciasto:
20 dag cukru
20 dag mąki tortowej
7 jajek
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
sok z cytryny
125ml ciepłej wody
5dag cukru pudru
otarta skórka z połowy cytryny
krem:
35 dag margaryny
25 dag cukru
szczypta soli
3 łyżki kakao
3 kieliszki rumu
1 opakowanie cukru waniliowego
Tort czekoladowy z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.żółtka utrzeć z cukrem, solą, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny in wodą. Gdy masa będzie już puszysta i bardzo kremowa, dodaj białka ubite wcześniej z cukrem pudrem i startą skórką z cytryny. Do masy przesiać mąkę i delikatnie wymieszać. Na tortownicę (średnica: 24,0 cm) wyłożyć papier do pieczenia i wylewać masę porcjami tak aby upiec ok. 8 placków biszkoptowych. Piec ok 10 minut każdy w 200 stopniach. Ostudzić upieczone placki.
2.masa: cukier wsypać do garnuszka i zalać niewielką ilością ciepłej wody (wody tyle aby przykryła cały cukier). Zagotować i ostudzić. Margarynę utrzeć ze szczyptą soli, wymieszać z kakao i syropem cukrowym. Dodać rum i cukier waniliowym.
3.placki biszkoptowe cienko smaruj masą i układaj jeden na drugim. Na koniec posmaruj jeszcze boki tortu i góre. Posypać migdałami.
Porady
Można dodać mniejszą ilość rumu jeśli ktoś nie lubi.
Komentarze