tort czekoladowy z rumem

4.51 (170 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam ciasta z alkocholem ponieważ nadają słodkiemu ciastu niewielką gorycz i się świetnie uzupełniają smaki.

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    20 dag cukru
    20 dag mąki tortowej
    7 jajek
    szczypta soli
    1 opakowanie cukru waniliowego
    sok z cytryny
    125ml ciepłej wody
    5dag cukru pudru
    otarta skórka z połowy cytryny

    krem:
    35 dag margaryny
    25 dag cukru
    szczypta soli
    3 łyżki kakao
    3 kieliszki rumu
    1 opakowanie cukru waniliowego

    migdały do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. żółtka utrzeć z cukrem, solą, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny in wodą. Gdy masa będzie już puszysta i bardzo kremowa, dodaj białka ubite wcześniej z cukrem pudrem i startą skórką z cytryny. Do masy przesiać mąkę i delikatnie wymieszać. Na tortownicę (średnica: 24,0 cm) wyłożyć papier do pieczenia i wylewać masę porcjami tak aby upiec ok. 8 placków biszkoptowych. Piec ok 10 minut każdy w 200 stopniach. Ostudzić upieczone placki.
  • 2. masa: cukier wsypać do garnuszka i zalać niewielką ilością ciepłej wody (wody tyle aby przykryła cały cukier). Zagotować i ostudzić. Margarynę utrzeć ze szczyptą soli, wymieszać z kakao i syropem cukrowym. Dodać rum i cukier waniliowym.
  • 3. placki biszkoptowe cienko smaruj masą i układaj jeden na drugim. Na koniec posmaruj jeszcze boki tortu i góre. Posypać migdałami.

Porady

Można dodać mniejszą ilość rumu jeśli ktoś nie lubi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

Skotka Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i śliwkową wkładką. 2 godz.

To może cię zainteresować