Tort czekoladowy z kremem krówkowym i truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Masło wraz z kostkami czekoladowymi, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić ze szczyptą soli i połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać porcjami pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 175* ok.25-30 min.
Po przestygnięciu przekroić na dwa blaty.
2.Włożyć z powrotem jeden blat do tortownicy.Posmarować dżemem.
3.Nad parą w śmietance roztopić cukierki, mieszając.Ostudzić i schłodzić w lodówce przynajmniej pół godz. Można i całą noc.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.Śmietankę z cukierkami, zmiksować ze śmietan-fixem. Następnie z porcjami jogurtu. Na koniec zmiksować z żelatyną ale nie za długo. Wylać na warstwę dżemu.
4.Przykryć drugim blatem ciasta.
5.krem truskawkowy-Truskawki zmiksować, albo rozgnieść widelcem.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem , potem śmietan-fixem. Dodawać jogurt, potem truskawki, zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, ciągle miksując, ale już nie za długo. Wylać na ciasto w blaszce.Schłodzić w lodówce.
6.Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na tacy.
7.rozetki- zmiksować suchy krem ze śmietanką.Krem przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką. Zrobić rozetki wokół tortu.
8.motylki-Polewę rozpuścić w/g instrukcji na opakowaniu. Przelać do rożka papierowego i namalować w/g wzory, tyle samo prawych stron motylka jak i lewych.
9.Jak zastygną to delikatnie odkleić i udekorować tort jak również i truskawkami.
Komentarze