Tort czekoladowy z kokosem i owocami

4.5 (198 ocen)

Ten pyszny tort zrobiłam z okazji Dnia Ojca. Smakował rewelacyjnie no i na stole prezentował się elegancko.

Składniki:

  • 7 jajek
    7 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa kokosowa
    250 ml mleka
    1/4 szkl cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    130 g kokosu
    100 g masła
    Krem czekoladowy
    4 jajka duże
    1 szkl cukru
    1 czekolada gorzka
    3 łyżki kakao
    250 g masła
    Do dekoracji
    dżem z czarnej porzeczki
    maliny
    poziomki
    czerwona i czarna porzeczka
    złote perełki
    mięta

Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowy z kokosem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać do momenty aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać stopniowo do masy jajecznej i wymieszać powoli drewnianą łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach. Masę wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec około 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Z zimnego biszkoptu zdjąć z dna papier i przekroić dwa razy wzdłuż uzyskując trzy placki. Masa kokosowa: Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować, dodać kokos i na średnim ogniu gotować około 15 minut cały czas mieszając. Zdjąć z ognia dodać masło, mieszać aż masło się rozpuści. Pozostawić masę do przestudzenia. Krem czekoladowy: Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć z ognia. (masa powinna być puszysta jak na biszkopt). Do ciepłej masy dodać startą na drobnych oczkach lub rozdrobnioną w blenderze czekoladę oraz stopniowo dodawać przesiane przez sitko kakao. Delikatnie mieszać łyżką masę do rozpuszczenia się czekolady i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć do białości i miksując stopniowo dodawać zimną masę czekoladową. Warstwy tortu: blat biszkoptu, posmarować dżemem, letnia masa kokosowa, blat biszkoptu, 1/4 kremu czekoladowego, posypać malinami, blat biszkoptu Boki i górę tortu posmarować cienko kremem. Boki za pomocą szprycy udekorować na kształt koszyczka. Na górze dookoła zrobić dekorację z kremu ułożyć złote perełki i owoce. Włożyć do lodówki do schłodzenia.

    Zgłaszam tort do przepisu_ miesiąca1000. Mam nadzieję że zainspiruję kogoś do zrobienia tortu. Wbrew pozorom dekoracja jest bardzo prosta so zrobienia a efekt rewelacyjny. Na pewno warto go zrobić na imieniny, urodziny, rocznicę,święta ale również bez okazji a tylko po to by zjeść pyszny kawałek czekoladowego tortu. Owoce możemy komponować sezonowo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować