Pyszne czekoladowe ciasto, które za sprawą kabaczka jest miękkie i wilgotne, a do tego kwaskowy krem z czarnej porzeczki.
Składniki:
Na tortownicę o średnicy 24 cm
Ciasto:
200 g czekolady deserowej
400 g kabaczka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże jaja
200 g mąki
100 ml oleju
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2/3 szkl cukru
Tort czekoladowy z kabaczka z kremem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kabaczek obieramy usuwamy nasiona i trzemy na tarce o grubych oczkach, ma go być już po obraniu i odrzuceniu ziaren 400 g. Czekoladę rozpuszczamy nad parą. Jajka miksujemy z cukrem, następnie dodajemy olej i suche składniki, na samym końcu dodajemy wystudzoną, rozpuszczona czekoladę. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy starty kabaczek i dokładnie mieszamy. W tortownicy wykładamy papierem tylko dno, wlewamy ciasto i pieczemy 60-70 min. w 180 st. Pod koniec pieczenia można przykryć ciasto papierem, aby się nie spiekło jednak nie należy skracać czasu pieczenia, ponieważ będzie niedopieczone. Ciasto musi przejść "test suchego patyczka".
2.Krem. Porzeczki zasypujemy cukrem i podgrzewamy przez chwilę na gazie tak aby powstał syrop, nie rozgotowujemy jednak owoców, bo będą nam one potrzebne do dekoracji. Porzeczki odcedzamy. Syrop przelewamy do miarki i uzupełniamy wodą tak aby otrzymać pół litra płynu.
W jednej drugiej szklanki płynu rozpuszczamy budynie wraz z mąką ziemniaczaną, resztę płynu zagotowujemy. Gotujemy budynie i odstawiamy je do ostygnięcia. Warto gorący budyń przykryć folią spożywczą, aby nie powstał kożuch.
Masło w temperaturze pokojowej spieniamy mikserem na puch i dodajemy po łyżce całkowicie zimnego budyniu, aż powstanie jednolita gładka masa.
3.Zimne Ciasto przekrawamy na pół, przekładamy kremem porzeczkowym, odkładając 3-4 łyżki do dekoracji. Tort polewamy polewą czekoladową i dekorujemy pozostałym kremem i czarnymi porzeczkami. Smacznego!
Komentarze