Tort czekoladowy z fasoli, bez mąki, bez glutenu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę wyjmujemy z puszki i płuczemy pod wodą, osuszamy a następnie gnieciemy ugniataczką do ziemniaków lub w blenderze na puree. Wszystkie pozostałe składniki dodajemy do fasoli i mieszamy ze sobą. Ciasto przelewamy do formy o okrągłym kształcie (świetnie sprawdzają się formy silikonowe), tortownicy lub innej którą macie pod ręką. Ciasto pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 170-180 ̊.
2.Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy aby wystygło. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody. Gdy galaretka ostygnie dodajemy do niej pół słoika dżemu. Po wystudzeniu ciasto dzielimy na 2 części. Tak przygotowaną i tężejącą masą smarujemy 1 część ciasta i przykrywamy drugą.
3.Wszystkie składniki na polewę czekoladową wkładamy do niewielkiego rondelka i podgrzewamy na gazie ciągle mieszając aż do zagotowania. Zdejmujemy polewę z ognia odstawiamy do przestygnięcia. Następnie polewamy nim wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki.
Porady
Dżem truskawkowy jak i galaretkę śmiało możemy zamienić dżemem pomarańczowym i galaretką pomarańczową.
Komentarze