Tort czekoladowy z bitą śmietaną i malinami

4.48 (197 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny, mocno czekoladowy sernik z masą śmietanową, czekoladową z dodatkiem słodziutkich malinek :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 6 sztuk
    - mąka pszenna: 5 łyżek
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - cukier: 1 szklanka
    - cukier waniliowy: 16 gramów
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - kakao: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta

    - śmietana 30%: 450 mililitrów
    - Żelatyna: 4 łyżeczki
    - cukier puder: 4 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżka

    - sok malinowy: 2 łyżki
    - cukier puder: 2 łyżki
    - woda (przegotowana zimna): 1 szklanka

    - czekolada gorzka: 100 gramów
    - margaryna: 250 gramów
    - kakao: 2 łyżki
    - cukier: 3 łyżki
    - jajka: 3 sztuki

    - maliny: 500 gramów
    - galaretka malinowa: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy z bitą śmietaną i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort czekoladowy z bitą śmietaną i malinami 1. Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać do miseczki przez sitko. Białka posolić. Ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego. Do ubitych na sztywno białek dodać żółtka. Wymieszać mikserem. Na pianę z białek z żółtkami wsypać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i kakao. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane margaryną. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Piec w temp. 180 stopni C przez 35–40 minut. Ostudzić na kratce, po czym przekroić na trzy blaty.
  • 2. Galaretkę rozpuścić w 400ml, a żelatynę w 1/3 szklanki wrzątku. Maliny opłukać, odłożyć odpowiednią ilość do dekoracji. Sok malinowy wymieszać ze szklanką przegotowanej, wystudzonej wody.
    Krem śmietanowy: Kiedy galaretka i żelatyna zaczną tężeć, ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na sztywno. Nadal miksując dodać rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę.
    Pierwszy blat nasączyć wodą z sokiem, wyłożyć na to połowę galaretki i pozostałych malin, przykryć tężejącym kremem śmietanowym. Na to kolejny blat, nasączyć i wyłożyć kolejno resztę galaretki, malin i połowę kremu czekoladowego. Położyć ostatni blat, nasączyć i wstawić do lodówki.
  • Tort czekoladowy z bitą śmietaną i malinami 3. Krem czekoladowy: Jajka ubić na parze z cukrem. Do ciepłej masy dodać kakao i stratą na małych oczkach tabliczkę gorzkiej czekolady, wymieszać. Kostkę margaryny ucierać, aż masa będzie puszysta i biała, dodać ostudzoną masę jajeczno-czekoladową i porządnie utrzeć.
  • Tort czekoladowy z bitą śmietaną i malinami 4. Posmarować górę i boki tortu pozostałym kremem czekoladowym, udekorować malinami i wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować