TORT CZEKOLADOWY URODZINOWO-IMIENINOWY

4.5 (145 ocen)

  • 2 godz.

Tort bardzo czekoladowy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -200 g. cukru
    -150 g. mąki tortowej
    -150 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    frużelina:
    -1 puszka truskawek w syropie-425 ml.
    -2 łyżeczki maki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wrzątku

    krem czekoladowy ciemny:
    -2 czekolady krówkowe-200 g
    -150 ml.śmietanki 30 %
    -100 g. pudru cukru
    -1/2 jogurtu greckiego tj.200 g.
    -1 serek mascarpone
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    1 biała czekolada posiekana

    krem czekoladowy jasny:
    -2 czekolady białe-200 g
    -150 ml.śmietanki 30 %
    -100 g. pudru cukru
    -1/2 jogurtu greckiego tj.200 g.
    -1 serek mascarpone
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    1 ciemna czekolada posiekana

    polewa na tort:
    -1 puszka masy krówkowej
    -1 Śnieżka
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort czekoladowy Desery

Tort czekoladowy urodzinowo-imieninowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt po upieczeniu 1. Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 30 cm.wyłożonej okręgiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*.
  • biszkopt pokrojony 2. Po przestygnięciu, przekroić na 3 krążki.
  • składniki na frużelinę 3. Składniki na frużelinę.
  • warstwa frużeliny 4. Truskawki wraz z sokiem, przelać do garnka. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z paroma łyżkami tego soku. Truskawki trochę pognieść widelcem. Zagotować i wlać rozrobioną mąkę. Chwilkę pogotować mieszając. Żelatynę rozmieszać z paroma łyżkami gorącej wody i wlać do kisielu. Frużelinę ostudzić do lekkiego tężenia.Rozsmarować na pierwszym krążku biszkoptowym w tortownicy
  • składniki na krem ciemny 5. Składniki na krem ciemny.
  • warstwa kremu ciemnego i biała czekolada 6. Czekolady wraz ze śmietanka,roztopić nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego.
    Śmietankę czekoladową ubić z pudrem.Potem porcjami dodawać jogurt i miksować, tak samo postąpić z serkiem.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Trochę (ok.3/4 szklanki)kremu przełożyć do woreczka z ozdobną końcówką, na rozetki. Resztę wyłożyć na frużelinę.Rozsypać posiekaną biała czekoladę.
  • 7. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym.Zaraz zrobić na tackę rozetki. Ten biszkopt,można nasączyć, jakimś sokiem.
  • składniki na krem biały 8. Składniki na krem biały.
  • warstwa biała i czekolada ciemna 9. Drugi krem biały zrobić identycznie jak ciemny.Wyłożyć na biszkopt, posypać czekoladą.
  • przełożony tort 10. Przykryć ostatnim krążkiem.Schłodzić w lodówce.
  • zabezpieczenie tortu 11. Zabezpieczyć tackę folią, pod tort.
  • polewa 12. Masę krówkowa zmiksować ze Śnieżką i posmarować cały tort.
  • gotowy tort 13. Zdjąć folię i poukładać rozetki.(rozetki przenoszę nożem).Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować