Tort czekoladowy urodzinowo-imieninowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 30 cm.wyłożonej okręgiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*.
2.Po przestygnięciu, przekroić na 3 krążki.
3.Składniki na frużelinę.
4.Truskawki wraz z sokiem, przelać do garnka. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z paroma łyżkami tego soku. Truskawki trochę pognieść widelcem. Zagotować i wlać rozrobioną mąkę. Chwilkę pogotować mieszając. Żelatynę rozmieszać z paroma łyżkami gorącej wody i wlać do kisielu. Frużelinę ostudzić do lekkiego tężenia.Rozsmarować na pierwszym krążku biszkoptowym w tortownicy
5.Składniki na krem ciemny.
6.Czekolady wraz ze śmietanka,roztopić nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego.
Śmietankę czekoladową ubić z pudrem.Potem porcjami dodawać jogurt i miksować, tak samo postąpić z serkiem.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Trochę (ok.3/4 szklanki)kremu przełożyć do woreczka z ozdobną końcówką, na rozetki. Resztę wyłożyć na frużelinę.Rozsypać posiekaną biała czekoladę.
7.Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym.Zaraz zrobić na tackę rozetki. Ten biszkopt,można nasączyć, jakimś sokiem.
8.Składniki na krem biały.
9.Drugi krem biały zrobić identycznie jak ciemny.Wyłożyć na biszkopt, posypać czekoladą.
10.Przykryć ostatnim krążkiem.Schłodzić w lodówce.
11.Zabezpieczyć tackę folią, pod tort.
12.Masę krówkowa zmiksować ze Śnieżką i posmarować cały tort.
13.Zdjąć folię i poukładać rozetki.(rozetki przenoszę nożem).Schłodzić.
Komentarze