TORT CZEKOLADOWY (MARCELLO)

0 (0 ocen)

Bardzo czekoladowy - zaspokoi największych wielbicieli czekolady :)

Składniki:

  • Składniki na biszkopt czekoladowy:
    • 7 jajek
    • 1 szklanka drobnego cukru
    • pół szklanki mąki pszennej
    • pół szklanki kakao (można dać mniej, a w to miejsce dosypać mąki pszennej)
    • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 80 g czekolady gorzkiej startej na tarce o drobnych oczkach

    Składniki na krem czekoladowy:
    • 250 g gorzkiej czekolady
    • pół szklanki mleka
    • 250 g miękkiego masła
    • 3/4 - 1 szklanki cukru pudru

    Ponadto:
    • 300 g świeżych wiśni, odpestkowanych i przekrojonych (mogą być mrożone, lecz wcześniej należy je rozmrozić na bibułce, lub z kompotu, syropu, nalewki, itp.)


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy (marcello) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Mąki wymieszać z kakao, czekoladą, dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie, by masa nie opadła. Z gotowego ciasta biszkoptowego upiec 6 osobnych krążków* (tortownica o średnicy 20 cm, wyłożona papierem do pieczenia). Każdy piec przez około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ostudzić.

    2. Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na białą, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ubijając. Mleko podgrzewać, dodać do niego połamaną czekoladę, mieszać, podgrzewając, by nie przywarła do garnka i się rozpuściła (starając się jak najkrócej trzymać na palniku).
    Lekko ciepłą czekoladę dodawać partiami do masy maślanej, cały czas miksując, by się nie zwarzyła. Odstawić do lodówki do zgęstnienia.

    3. Ostudzone krążki biszkoptu przekładać kremem czekoladowym i wiśniami. Dobrze jest nasączyć biszkopt ponczem (użyłam likieru wiśniowego wymieszanego z wodą, około 3/4 szklanki).
    Przełożony tort schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez 24 godziny**. Przed podaniem polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej (200 g), czekoladowym ganache lub dowolnie udekorować.

Porady

Można upiec dowolny biszkopt czekoladowy i przekroić go na 3-4 krążki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować