Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników pieczemy 2 krążki,które po wystudzeniu przekrawamy na pół i ponczujemy.
Wykonanie :
Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i dalej ubijamy,stopniowo dodajemy po żółtku,mąkę wymieszaną z kakao,proszkiem i startą czekoladą.Przekładamy do tortownicy , pieczemy w 170st około 40 minut.
2.Masa:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem,dodajemy żółtka i ubijamy najpierw na zimno a potem na parze.Zostawiamy do wystydnięcia.
Masło ucieramy na puch,dodajemy wystudzoną masę jajeczną,kakao lub kawę,spirytus.
3.Krążek ciasta smarujemy cienko dżemem porzeczkowym,częścią masy i dajemy drugi krążek,który smarujemy dżemem brzoskwiniowym i częścią masy.Na masę dajemy trzeci krążek,smarujemy dżemem porzeczkowym i resztę masy i dajemy czwarty krążek.Lekko dociskamy.
4.Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody. Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy krzepnącą galaretkę i w miarę szybko smarujemy boki i wierzch tortu. Resztą śmietany ozdabiamy wierzch tortu.
5.Gorzką czekoladę ścieramy na dużych oczkach i obsypujemy boki tortu.Schładzamy.
Porady
Kakao lub kawę można dodać w trakcie ucierania lub do ubijanych jajek na parze.
Można tez pominąć dżem jako dodatek i użyć samej masy.
Komentarze